Královéhradecký kraj ocenil péči o památky na území regionu. Kdo získal cenu „Hereditas obligat“?

15. červen 2023 08:53

Připomenout příběhy lidí, kteří zachraňují zanedbané památky, se už třetí rok po sobě snaží krajská cena "Hereditas obligat". V českém překladu název znamená "Dědictví zavazuje". V klášteře v Nové Pace byly uděleny ceny za loňský rok. 

Jedno ocenění dostali zástupci městysu Pecka za restaurování barokního sloupu, další pak obec Semechnice za péči o kapli Panny Marie Bolestné a také manželé Slaninovi, kteří se pustili do oprav chátrajícího zámku v Hoříněvsi.

Čtěte také

„Tady máme spoustu lidí, kteří dávají nový smysl věcem, jež by se bez nich úplně ztratily. Chceme ukázat krásné příklady nadšení a možná onoho bláznivého kroku, jít zachránit památku. Ať to jsou různá sdružení, spolky, obce, ale i fyzické osoby,“ popisuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši důvody, které kraj už potřetí vedly k udělení cen Hereditas obligat.

První dva ročníky se jmenovaly tak trochu úředně "Cena památkové péče Královéhradeckého kraje" a i změna názvu, který teď v překladu znamená "Dědictví zavazuje", má přispět k větší atraktivnosti projektu.

Prakticky všechny přihlášené projekty si zasloužily pochvalu, říká Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu v Josefově, jinak také jeden z členů hodnotící komise. „Všichni nominovaní a ocenění si pozornost zaslouží. A pocity, že někoho vlastně musíte takzvaně hodit přes palubu, ale úctu a ocenění si zaslouží všichni, to je zážitek, který se nedá přenést.

Čtěte také

S cenou je spojená finanční odměna 50 tisíc korun, která ale nebyla tou největší motivací. Ostatně, do oprav a péče o památky dali ocenění daleko víc peněz. A nejen peněz.

„Musím říct, že například hodně oceňuji obec Semechnice, protože oni nebyli nikým tlačeni a sami se o svoji kapli postarali. Tam se ukazuje, že památková péče jako partner občas není zapotřebí. A přesto se dílo podaří. Z toho mám moc dobrý dojem, říká Jiří Balský.

Starostka oceněné obce Semechnice na Rychnovsku Michaela Vaňková popsala, že opravená kaple má pro každého z obyvatel malé obce velký význam. „Vztah k onomu místu u každého vznikal už od útlého dětství. Starousedlíci si toho velmi váží a také noví, přistěhovalí občané, se snaží, aby tu myšlenku pochopili a žili ji společně s námi.

Čtěte také

Zaujal i příběh manželů Slaninových, kteří si koupili chátrající zámek v Hoříněvsi, kde se bortily stropy a okna buď nebyla vůbec, nebo vypadávala. Z ruiny se postupně zase stává místo, na které může být hrdá celá obec.

A přesně tohle podle hejtmana Martina Červíčka z ODS ukazuje, že v kraji žijí lidé, kterým není historie lhostejná. „Mnoho z nás, kolikrát na úkor svého volného času, ale i vlastních peněz, je ochotno něčemu pomoci a něco zachránit. Jsem moc rád, že se náš region v tomto směru nejen rozvíjí, ale jsme schopni se i zastavit a říci: děkujeme. Vážíme si vaší práce.

Vedle už zmíněných obcí si cenu Hereditas obligat odnesl i architekt Jan Slavík, který uspěl v kategorii popularizace památkové péče.

Spustit audio

Související