Kráska a zvířený prach

26. březen 2020

Nová nahrávka Dana Bárty a formace Illustratosphere. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Bártův zpěv je tu oprýskaný, jakoby zavinutý do sebe: soumračný, místy až asketický, a to i v občasných decentních improvizacích. Přesto však dá pocítit svou sílu jistotou v přirozené poloze svého vokálu i v nejvyšších falzetových tónech, které upozorňují na jeho závratné hlasové rozpětí. Dalším poznávacím znamením Bárty je osobitá poetika jeho textů, ve kterých dokáže překvapit netušenými eufoniemi, asonancemi a metaforikou. Ovládá mistrně i umění významové zkratky. (…)

(…) Na místo euforie slyšíme psychoanalytické vnímání duševních stavů a svědectví dokládající krizi porozumění. Tím vším je pro mne Dan Bárta na svém novém albu zřejmě nejinspirativnější osobností české populární hudby současnosti. Sehraností, myšlenkovou soustředěností, atmosférou a bezprecedentním feelingem je Kráska a zvířený prach Dana Bárty a Illustrastosphere jedním z nejlepších tuzemských počinů posledních let. Album je vůči rychlému oposlouchání absolutně rezistentní. Tak si ho třeba do těchto virulentních časů naordinujte jako medikament. Má to smysl. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Warner Music Czech Republic.

Čtěte také

V úterý 10. března 2020 vystoupil Bárta s kapelou Illustratosphere ve studiu Českého rozhlasu S1 na pražských Vinohradech. Koncert se uskutečnil v rámci vltavské programové řady Studio Live, která nabízí koncerty výrazných osobností české scény formou přímého přenosu z rozhlasového studia. Podívejte se na videozáznam koncertu zde.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.