Krátký a neklidný život Judy Garland, kterou proslavila písnička o duze a role Dorotky v pohádkovém muzikálu

5. červen 2022

„Vždycky buďte raději prvotřídním provedením sebe sama nežli druhořadým provedením někoho jiného.“ To bylo krédo velké hvězdy hudební zábavy Judy Garland s dosti neklidným a nedlouhým životem. 10. června uplyne 100 let od jejího narození.

Průmysl, který se nazývá showbyznysem, je leckdy krutou houpačkou, jež člověka vynáší ze světla do tmy a jen málokdy naopak. Oslnivými okamžiky slávy i velmi časnými, ale rovněž chmurnými propady prošla ve své nepříliš dlouhé kariéře Judy Garland, vlastně Frances Ethel Gumm, jak zní její dívčí jméno.

Zpěv a herectví měla tato rodačka z Grand Rapids ve státě Minnesota v genech. Její rodiče byli vaudevilloví umělci a Frances už ve třech letech hrála v kabaretu společně s rodiči a se dvěma sestrami.

Průlom v její kariéře přinesla role v revuálním snímku Broadway Melody 1938 s jímavou scénou, v níž Judy píše svému zbožňovanému idolu Clarku Gableovi a nad jeho fotografií zpívá písničku Dear Mr. Gable.

Pak následovaly další výraznější role ve vyloženě komerčních filmech, než si ve svých sedmnácti letech Judy Garland získala srdce milionů lidí na celém světě ztvárněním Dorothy Gale, která v pohádkových kulisách zazpívala nezapomenutelnou duhovou píseň Over The Rainbow.

Čtěte také

To je bezesporu nejslavnější písnička Judy Garland (známá i z českých verzí a uvedená mnohem později ve známost také havajským zpěvákem Israelem Kamakawiwo'ole), poprvé zazněla v roce 1939 v pohádkovém filmovém muzikálu Čaroděj ze země Oz. Někde za duhou a za devatero horami leží začarovaná země Oz, kam malou Dorotku z Kansasu odnese vichřice. Najednou zjistí, že se objevila v pohádkovém snu s vílami, trpaslíky a mluvícími stromy a opicemi, které létají.

Navzdory velké slávě i řadě hitů Judy Garland, jejíž dcerou je muzikálová hvězda Liza Minnelli, příliš šťastný čas na tomto světě neprožila, což platí rovněž o jejích manželstvích. Už jako jedenáctiletá se poprvé psychicky zhroutila. Psychofarmaka ji pak provázela celý život, který uzavřelo předávkování léky v londýnském hotelu 22. června roku 1969 v pouhých 47 letech.

Pokud bychom v cestě za duhou učinili posun směrem do Čech, dostali bychom se až k divadelnímu představení o životních peripetiích Judy Garland – Na konci duhy. V české verzi hry autora Petera Quiltera v roli Judy Garland excelovala skvělá, bohužel již nežijící, herečka Hana Maciuchová.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.