Krejcarova lávka v Sokolově je v havarijním stavu. Zatím dostane alespoň zábradlí

6. leden 2016

Sokolov připravuje rekonstrukci Krejcarové lávky přes Ohři, která je od dokončení obchvatu Sokolova nepřístupná. Město má sice šanci získat na její celkovou rekonstrukci peníze z dotací, ale nejdříve za rok. Proto ji město chce provizorně opravit ze svého.

Lávka, která spojuje Staré náměstí s rekreačním areálem Jižní lom, nesla dříve parní potrubí, jehož konstrukce sloužila také jako zábradlí. Potrubí bylo ale při stavbě obchvatu přemístěno na nový silniční most a Krejcarová lávka tak přestala být bezpečná.

„My jsme se dohodli, že se na lávku podívá statik, a pokud to bude možné, tak naše společnost Sotes udělá nové zábradlí. Statik to už prohlédl a dal souhlas. Takže přes zimu se udělá zábradlí a lávku zprovozníme, dokud nezískáme dotaci," řekl místostarosta Karel Jakobec.

Rekonstrukce lávky a jejího okolí je jedním z projektů, který by mohl ještě získat poslední prostředky z peněz na zahlazování důlních škod. Jestli uspěje, ale bude jasné nejdříve na konci příštího roku. Město proto nechtělo nechat oblíbenou lávku přes rok uzavřenou.

Původní projekt počítal s náklady na rekonstrukci lávky ve výši asi 70 milionů korun. Tato částka by ale pro získání dotace nebyla reálná. Proto město dalo projekt přepracovat a snížené náklady by mohly být jen ve výši 40 až 50 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio