Kreml odmítl rezignaci čečenského vůdce Kadyrova. Je to projev servility, tvrdí politolog

30. listopad 2017

O menší rozruch se tento týden postaral čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Přestože vloni získal další pětiletý mandát v čele autonomní republiky, prohlásil, že už v Čečensku „udělal pořádek“, a proto přišel čas, aby odstoupil. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale ujistil veřejnost, že Kadyrov ve funkci zůstává.

Informuje o tom agentura Bloomberg.

Kadyrov o další prezidentský mandát velmi usiloval. Vladimir Putin nakonec jeho kandidaturu podpořil a Kadyrov loni v září získal ve volbách údajných 98 procent hlasů.

Putin si tohoto bývalého čečenského separatistu vybral před deseti lety, aby bojoval proti extremismu a udržel v severokavkazské republice Ruské federace vliv Moskvy. Brzy se z něj stal autoritářský vládce, známý porušováním lidských práv, zabíjením odpůrců a v poslední době také nevybíravými zásahy proti homosexuálům.

Podle analytiků, které oslovil server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda, Kadyrov ve skutečnosti nemá odstoupení naprosto v úmyslu a chtěl jen, aby Kreml potvrdil jeho moc.

Pro Putina by zemřel

Čečenský prezident, který sám sebe označuje za „Putinova pěšáka“, zdůraznil v témže rozhovoru pro státní ruskou televizi svůj vlastní význam pro stabilitu Čečenska. Jeho pohrůžka demisí může rovněž sloužit jako forma nátlaku a snaha získat víc peněz pro Čečensko v době, kdy ruská vláda začala schvalovat státní rozpočet na příští tři roky.

Kadyrov v interview řekl, že odejít z funkce je „jeho sen“ a že v Čečensku nastal čas na změnu. Zároveň zdůraznil, že Putin je jeho „idol“ a on by pro něj „i zemřel“.

Vladimir Putin a Ramzan Kadyrov

Podle moskevské analytičky Jekatěriny Šulmanové jde o „běžnou ruskou byrokratickou etiku s východním přídechem“.

Když chce v Rusku někdo být dobrým státním úředníkem, musí čas od času říct, že na své funkci nelpí, rozhodně by nechtěl jinou a udělá všechno, co mu prezident nařídí, protože „slouží vlasti“.

Politolog Andrej Kolesnikov z moskevského Carnegieho centra dodává, že Kadyrovovo prohlášení je jen výraz servility vůči úřadům, které ho mohou odvolat, jakmile se jim znelíbí. Podle Kolesnikova je to taková forma „koketerie“ s Kremlem, uvádí Rádio Svobodná Evropa.

autor: gzb
Spustit audio