Kresby plné emocí a energie. V Domě umění v Českých Budějovicích vystavuje malířka Hana Garová

27. listopad 2023 11:45

Abstraktní obrazy Hany Garové zaplnily Galerii současného umění v Českých Budějovicích. Sedmatřicetiletá slovenská malířka vystavuje v Domě umění na náměstí Přemysla Otakara II. výběr ze své tvorby. Kolekci nazvala Gatekeeper.

„Gatekeeper je v překladu strážce brány nebo vyhazovač. Teď jsme v místnosti, kde se nachází starší série menších kreseb, je to výběr takových intimnějších kresbomaleb, které jsou dělané olejovým pastelem, je to vyjádření nějaké touhy po nějaké osobě,“ popisuje Hana Garová.

V další místnosti představuje díla větších formátů. „Celá výstava je barevně laděná do krvavých, hnědých, černých a temně šedých tónů. Je tu i výběr úplně nových věcí, které vznikly spontánně, možná jako reakce na některé skutečnosti, problémy,“ dodává.

Hana Garová netvoří podle reality, ale vychází spíše ze svého vnitřního světa. „Někdy díla vznikají velmi spontánně jako nějaká impulzivní reakce. Někdy vznikají několik let, je to dlouhodobý proces. Zajímá mě i samotná materie té malby, která je postupně vrstvená a pronikají tam i různé náhody,“ popisuje.

Čtěte také

Některé výjevy jsou vyloženě abstraktní, jinde se objevují figurální motivy, například zvířat. „Zrovna na této výstavě se objevilo hodně psů na jednom místě. Například obraz s názvem Historie by mohl být možná metaforou malířství. Je tam pes, který vyhrabává lebky, to je trošku odkaz ke klasické malbě, ve středním plánu je vlastně exprese, kterou dělám, a vrchní plán už je hodně abstraktní rovina,“ říká autorka.

Kurátorkou výstavy je Silvia Čúzyová. „Hana Garová je velmi zajímavá autorka na pomezí mladé malby a etablované malby. Její tvorba, která je na aktuální výstavě v Českých Budějovicích, je velmi intenzivní, velmi energetická, plná emocí, energie, práce, životního zápasu, uměleckého zápasu,“ komentuje.

Výstava děl Hany Garové s názvem Gatekeeper potrvá v Galerii současného umění a architektury v Českých Budějovicích do 31. prosince.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související