Křišťálový glóbus pro bulharský film, cena Proxima pro jihokorejskou kinematografii a jedno ocenění pro český film. Skončil největší filmový svátek v Česku

10. červenec 2023

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech dospěl ke svému konci. V hlavní soutěži se utkalo 11 snímků. Velkou cenu a Křišťálový glóbus získalo bulharsko-německé sociální drama Blažiny lekce. Představitelka hlavní role Eli Skorčevová obdržela Cenu za ženský herecký výkon. Nejlepší mužský herecký výkon předvedl Herbert Nordrum za roli ve švédsko-norsko-francouzské satiře Hypnóza. Cenu za režii získal Babak Jalali za režii amerického filmu Fremont.

Podrobné výsledky:

  • Velká cena - Křišťálový glóbus: Blažiny lekce
  • Zvláštní cena poroty: Prázdné sítě
  • Cena za režii: Babak Jalali (Fremont)
  • Cena za mužský herecký výkon: Herbert Nordrum (Hypnóza)
  • Cena za ženský herecký výkon: Eli Skorčeva (Blažiny lekce)
  • Zvláštní uznání: Tanec na okraji sopky

Festival navštívil i herec Russell Crowe, který „náš“ festival prohlásil za jeden z nejlepších na světě a během slavnostního zahajovacího ceremoniálu převzal Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos světovému filmu. Mezi dalšími hosty byly třeba britský herec Ewan McGregor nebo americká herečka Robin Wright.

Herec Russell Crowe byl na festivalu přijat s velkým nadšením a všem se odvděčil koncertem své kapely Indoor Garden Party pod širým nebem před hotelem Thermal. Jak řekl, koneckonců právě toto vystoupení patřilo k hlavním důvodům jeho příjezdu na západ Čech. Karlovarský festival „předhodil“ fanouškům i další hvězdy, mezi hosty byli například Ewan McGregor, Alicia Vikander, Jan Kačer či Daniela Kolářová. Mimochodem – Kačer tu osobně uvedl premiéru zrestaurované kopie filmu Evalda Schorma Každý den odvahu. Byl to jeden z jeho prvních hereckých počinů před kamerou. 

Americká herečka Robin Wright uvedla ve Varech snímek Princezna Nevěsta

Festival představil i zbrusu novou znělku, po mnoha letech barevnou. Jejím protagonistou je Johnny Depp, který, jak se ve vtipné znělce dočteme, nikdy v Karlových Varech nezískal žádnou cenu. Jeho karlovarská návštěva je nicméně stále v živé paměti. 

Filmy byly v Karlových Varech k vidění od rána do večera, respektive do noci, hlavní soutěž má po zásahu čínských politických orgánů jenom jedenáct filmů, soutěž Proxima dvanáct. 

Z karlovarského filmového festivalu se pravidelně hlásili náš filmový redaktor Tomáš Pilát, s občasnou spoluúčastí kolegyně Kristiny Roháčkové ze serveru iROZHLAS a filmové kritičky Jany Podskalské. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.