Kristus se rodí, zdraví se na Vánoce pravoslavní křesťané. Část ale přestává slavit 7. ledna

31. prosinec 2023

Pravoslavní křesťané se na Vánoce teprve chystají. Oslaví je až v neděli 7. ledna. Ale zdaleka ne všichni. Letos poprvé je má za sebou i část ukrajinských věřících. Konkrétně ti, kteří se hlásí k pravoslavné církvi Ukrajiny, které v roce 2019 udělil autokefalitu, tedy samostatnost a konstantinopolský patriarchát.

Někteří Ukrajinci už Vánoce oslavili, někteří je slavit teprve budou. Pro přechod na takzvaný novojuliánský kalendář, který je až na pár drobností shodný s naším běžně užívaným kalendářem gregoriánským, se pravoslavná církev Ukrajiny rozhodla v polovině letošního roku. Do praxe se ho uvedla 1. září, kdy začal nový církevní rok.

Čtěte také

Důvod je jasný: pravoslavná církev Ukrajiny se chtěla ještě více odlišit od ruské pravoslavné církve. Připojila se tak k řadě církví, které novojuliánský kalendář už dávno používají. Zejména je to konstantinopolský patriarchát, který je jakýmsi průkopníkem nového kalendářního stylu.

Opačně to mají například pravoslavné církve v Řecku, na Kypru, v Bulharsku, Rumunsku, Albánii a také v celé Africe. Takže ačkoliv v obecném povědomí máme pravoslaví spojené se starým kalendářem, tak těch novokalendářních je docela dost. Ostatně i u nás v Česku je hodně farností.

Ne všichni ukrajinští pravoslavní ale na nový kalendář přešli. A to navzdory tomu, že se kalendářní změně přizpůsobil i stát, a vánoční státní svátek mají tak Ukrajinci stejně jako zbytek Evropy 25. prosince.

Nezávislost?

Na oslavu Kristova narození teprve ukrajinská pravoslavná církev ale čeká. Ta dříve náležela moskevskému patriarchátu.

Čtěte také

Po ruské invazi sice oficiálně vyhlásila nezávislost na ruské církvi, ale skutečný vztah k ní je dost nejasný. A tato církev zůstává u starého, tedy julianského kalendáře, který je od Gregoriánského o 13 dní posunutý.

Poněkud paradoxní je, že starý kalendář si nechal i tzv. kyjevský patriarchát. Jde o dnes už marginální církevní skupinu kolem patriarchy Filareta. Striktně odmítá Moskvu, ale výhrady má i k pravoslavné církvi Ukrajiny. Prý se až příliš váže na Konstantinopol. No a patriarcha Filaret prohlásil, že starý kalendář k ukrajinskému národu neoddělitelně patří a je výrazem jeho svébytnosti.

A jak oslava Vánoc u pravoslavných probíhá? Poslechněte si celou Vertikálu.

autoři: Daniel Mrázek , fos
Spustit audio

Související