Kronika Dynína připomíná časopis, její autor totiž rád spojuje texty s fotografiemi

11. leden 2020

Píše knížky pro děti, je učitelem, muzikantem a také fotografem. K tomu všemu si navíc Zdeněk Palkoska přibral úlohu kronikáře obce Dynín na Českobudějovicku. Při zachycování událostí využívá i své fotografické umění.

Zdeněk Palkoska se v Dyníně narodil, ale poté se s rodiči odstěhoval. „Udělali jsme takové kolečko po republice, načež jsem se před čtyřicátým rokem svého věku vrátil zpátky, takže už nějakých 18 let zase bydlím v Dyníně,“ vysvětluje.

Kronikářem obce je od června 2016. „Tehdy paní účetní na úřadě pojala nápad, že by bylo vhodné mít zase v Dyníně kronikáře, protože to dlouho nikdo nedělal, a pan starosta mi to nabídl. Nejdřív jsem přemítal, jak to všechno zvládnu časově, nakonec jsem kývnul, ale pořád s časem bojuji a dopisuji zpětně,“ říká.

Čtěte také

Zdeněk Palkoska nepíše jen texty, ale velký prostor dává fotografiím. „Každá událost v kronice je pro mě reportáží, příběhem. V každé reportáži se pak objevují fotografie, popisky a základní text,“ ukazuje.

Jednotlivé stránky kroniky díky tomu připomínají časopis. „Klasické kroniky, kde je nějaký obrovský chumel informací, mě tolik nebavily. Mám to prostě spojené s obrázky a možná trochu jiným pohledem na svět, leckdy fotografie zachytí víc než jenom text,“ dodává.

Netradičním zápisem v kronice Dynína je například silvestrovský rozhovor nazvaný Šťastný smolař. Zdeněk Palkoska v něm položil několik otázek pravidelnému účastníkovi Bošileckého triatlonu. „Tenhle hrdina absolvoval závod ten závod osmkrát, vždycky byl na bedně, ale nikdy ne první, pokaždé ho porazil nějaký evropský fenomén,“ prozrazuje.

autoři: Petr Kronika , Andrea Poláková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.