Kronos Quartet - čtyři desítky let působení světově proslulého smyčcového kvarteta

8. září 2014

Rondo bude patřit ohlédnutí za činností tohoto světově proslulého komorního ansámblu. Letos v červnu završilo jedno z nejznámějších smyčcových kvartet 40. sezónu svého působení.

Vysíláme 14. září od 21:00 hodin.

Soubor Kronos Quartet založil v americkém městě Seattle roku 1973 houslista David Harrington. Začínal s repertoárem nejen klasickým (Ludvig van Beethoven), ale také interpretoval hudbu skladatelů 20. století, jako jsou Dimitrij Šostakovič nebo Béla Bartók. Postupně pak uváděl díla autorů soudobých – např. Sofie Gubajduliny, Alfréda Schnitkeho či Arvo Pärta.

Začal také překračovat tradiční pojetí smyčcového kvarteta jako komorního tělesa interpretujícího jen klasickou vážnou hudbu a na svých koncertech přináší i díla z jiných žánrových oblastí, jako jsou: jazz, pop, rock, elektronika, industrial, noise, folk, world music nebo filmová hudba. Kalifornský ansámbl spolupracuje s mnoha renomovanými skladateli.

Na jejich objednávku vzniklo již více než 830 kompozic. Důležitá je také jeho podpora mladých skladatelů do 30 let – tzv. Kronos: Under 30 Projekt. Je tak šancí pro nejmladší soudobé autory, kteří pro ně dostanou příležitost skládat. Za dobu své činnosti Kronos Quartet postupně realizoval více jak padesát vlastních nahrávek a na zhruba třiceti dalších spolupracoval.

Kvarteto má svůj domov v kalifornském San Franciscu a hraje nyní v obsazení:
David Harrington – 1. housle,
John Sherba – 2. housle,
Hank Dutt – viola a
Sunny Young – violoncello.

V pořadu zazní skladby Kena Bernshoofa, Steva Reicha, Terryho Rileye, Philipa Glasse, Vladimira Martynova a Peterise Vaskse.

Spustit audio