Kroužkování ptačí drobotiny ve dvorském safari parku. Sběr informací o sýkorkách a jiném ptactvu

30. květen 2020 11:05

Safari Park Dvůr Králové pečuje i o volně létající ptáky v areálu. Čápům připravuje podložku na hnízdo, polepuje skleněné stěny, aby zabránil úrazům, rozmisťuje budky a v zimě ptáky přikrmuje.

Na jaře pak přijde na řadu kroužkování ptačí drobotiny z budek. Znamená to vylézt na žebřík, spočítat a zvážit mláďata sýkorek, vše zaznamenat a upevnit kroužek. Další zajímavosti vám poví zoolog Michal Pohdhrázský a reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

Kroužkování je pomocná specializovaná vědecká činnost, kterou lze jednoduše popsat jako evidenční značkování ptáků žijících divoce, v zajetí, v zoologických zahradách, nebo chovaných hospodářsky a také letounů.

Výsledky této činnosti slouží zoologům a zejména ornitologům k podrobnému výzkumu života jednotlivých ptačích druhů.

Byly to například právě ornitologické kroužky, které v minulosti vědcům objasnily systém pravidelné ptačí migrace.

Kroužkování ptačí drobotiny v dvorském safari parku

Poprvé vědecky použil kroužkování v roce 1889 Hans Christian Cormelius Mortensen.

Ptačí kroužky jsou obvykle malé hliníkové nebo ocelové proužky, na kterých jsou lisem vyraženy základní identifikační údaje - země původu, identifikace příslušné kroužkovací stanice, popř. další evidenční údaje.

K tomu, aby byl výzkum efektivní a seriózní, musí být vedena systematická a velmi podrobná evidence výskytu a pohybu ptáků ve všech zemích světa.

Kroužek odpovídající velikosti se ptákům připevňuje šetrným způsobem obvykle na nožičku. Pak se jemně spojí kleštěmi tak, aby z nohy během života nepadal, ani nijak zvlášť nepřekážel a nezraňoval.

Kroužkování ptačí drobotiny v dvorském safari parku

K odchytu některých druhů ptáků se používají speciální sítě. Odchytávat mláďata v budkách nebo labutě lze do rukou.

Hlavní národní kroužkovací stanicí v České republice je už dlouhou dobu zoologické oddělení Národního muzea v Praze.

Čtěte také

Práci spojenou s kroužkováním ptáků odvádí také řada nadšenců z řad amatérských ornitologů, kteří jsou sdruženi v České společnosti ornitologické. Jedná se o odborné občanské sdružení zabývající se, mimo jiné, výzkumem života ptáků, dále ochranou ptačích druhů nebo osvětovou činností.

Česká společnost ornitologická úzce spolupracuje s řadou profesionálních zoologických pracovišť i občanských sdružení. Kromě Národního muzea se jedná také o katedry zoologie jednotlivých vysokých škol či univerzit, zoologické zahrady, odborné ústavy Akademie věd ČR.

Z občanských sdružení je vhodné připomenout také Český svaz ochránců přírody.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související