„Kulový blesk“ v Hradci Králové. Jak se stěhuje 2,5 milionu sbírkových předmětů z muzea?

5. červen 2019 10:11

Budovu Gayerových kasáren v Hradci Králové, kde sídlí Muzeum východních Čech, čeká náročná oprava. Všechno musí být vyklizeno a teď začala poslední etapa - přesun přírodovědeckých sbírek. Zhruba 2,5 milionu sbírkových předmětů je nutné přestěhovat a bezpečně je po dobu stavebních prací uložit. 

„Začínáme nakládat sbírkové muzejní předměty. Pánové již začali stěhovat," říká u výtahu v Gayerových kasárnách zástupce ředitele Muzea východních Čech v Hradci Králové Miroslav Zámečník.

„Celkově bylo v této budově uloženo asi 2,5 milionu sbírkových předmětů, které musíme vystěhovat. Jsou to přírodovědci, archeologové a historici. Teď se právě stěhují historici. Jde zhruba o jednu třetinu sbírek a je to závěrečná fáze stěhování."

2 miliony sbírkových předmětů a 60 zaměstnanců se dá do pohybu. Jak se stěhuje muzeum?

Muzeum východních Čech v Hradci Králové prochází rekonstrukcí

Naším dnešním hostem v Českém rozhlase Hradec Králové je ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich. Rádi bychom se bavili jen o věcech příjemných a možná i přelomových pro tuto nádhernou a jedinečnou instituci a budovu. Ale začneme něčím úplně jiným.

Vlastnímu stěhování sbírkových předmětů předcházel přesun kanceláří dalších odborných pracovišť, jako je konzervátorská, zámečnická a foto dílna, nebo truhlárna. Zatím nejnáročnější bylo přemístit historické oddělení.

„V historických sbírkách se nachází materiály nejrůznějšího charakteru. Sklo, umělecký průmysl, starý nábytek, staré tisky. Řada velmi křehkých věcí a na převoz poměrně citlivých. Takže toto stěhování bylo jak časově, tak i organizačně poměrně hodně složité."

Kam se vlastně všechny předměty musí dostat?
„Část sbírek je uložena v Čelákovicích u Prahy. Další části v Rychnově nad Kněžnou, ve Stěžerách, ve Všestarech."

Jak se stěhuje 2,5 milionu sbírkových předmětů Muzea východních Čech v Hradci Králové?

A do všech těchto míst mohou být převáženy za přísných podmínek.
„My sbírky nemůžeme stěhovat za každého počasí. Například za deště, při vysokých teplotách. A musíme je stěhovat tak, abychom je nepoškodili. Aby předměty neztratily svou hodnotu," vysvětluje Miroslav Zámečník.

A co potřebují specializovaní stěhováci?

„Určitě techniku, schopné lidi a opatrnost," říká jeden z nich Jan Stahl.

A také dost sil, protože váha některých exponátů je značná.
„Jistě to budou celkově tuny."

S vedoucí Přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové Věrou Samkovou sledujeme, jak odjíždí jedno ze stěhovacích aut. Kolik věcí už je tedy sbaleno a odvezeno?
„Veškeré přírodovědecké sbírky máme zabaleny, jak paleontologii, mineralogii, zoologii, entomologii, botaniku, mykologii. Všechno je připraveno na paletách, případně v banánových krabicích. Máme toho přes 300 palet."

Muzeum východních Čech je opraveno. Od podzimu nabídne vyhlídku na hradecké panorama

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se blíží do finále

Obnova vnější fasády, opravy a nátěry oken, kompletní výmalba vnitřních prostor a další práce, které vrátily objekt do původního stavu. Tím vším si prošlo Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které stavbaři předali městu. Termín slavnostního otevření pro veřejnost ještě není stanoven, ale plánuje se na podzim tohoto roku.

A potvrzuje, že pečlivost je potřeba nejen teď při nakládání.
„Jsou to sbírky, například co se týče botaniky, nejstarší položky z roku 1850, takže mají opravdu velkou hodnotu."

Náklady na jejich přestěhování se pohybují zhruba ve výši 14 milionů korun a hotovo by mělo být nejpozději do konce června.

V červenci do budovy nastoupí stavbaři. Muzejníci spolu s exponáty by se mohli vrátit nejdříve za dva roky, nejpozději v roce 2023.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související