Kvůli černému kašli laboratoře prověřují tisíce vzorků od pacientů

16. duben 2024 07:20

Loni to byly za celý rok desítky vzorků, letos už jsou jich tisíce. Specializované laboratoře zažívají velký nápor kvůli požadavkům na testování možné nákazy černým kašlem. Například v Ostravě prověřilo jedno z odborných pracovišť od začátku roku už několik tisíc odebraných vzorků od pacientů.

Ondřej Kwašný v ostravské laboratoři SPADIA ukazuje první z přístrojů, ve kterém se vzorky upravují. Je jich několik za sebou. Stovky odebraných výtěrů z nosohltanu denně projdou touto laboratoří, každý vzorek se prověřuje ve všech přístrojích asi 4 hodiny.

Čtěte také

Vzorků jsou od ledna bezmála tři tisíce. „Z toho bylo víc než 220 pozitivních, čili devítiprocentní pozitivita. Minulý rok byl požadavek na vyšetření černého kašle ojedinělou záležitostí, takže nárůst na počet vzorků je enormní. Ale zvládáme to personálně i přístrojově, v předchozích letech jsme zpracovávali covid,“ potvrdila provozní vedoucí laboratoří Zuzana Dindová.

Požadavky na testování přichází z mnoha míst Moravskoslezského kraje i celé republiky, nejenom od praktiků, pediatrů a nemocnic. „Je nárůst i u samoplátců, lidé jsou ochotní si za to vyšetření na černý kašel zaplatit,“ dodává Dindová.

Laboratoř je připravená na to, že nápor v blízké době nepoleví. Naposledy bylo v Česku více černého kašle než teď v roce 1959. To bylo rok po zahájení očkování.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související