Kvůli nedostatku sněhu hledají návštěvníci hor místo lyžování náhradní program

24. únor 2024 05:34

Zvýšenou návštěvnost registrují správci některých muzeí, jeskyní či wellness center v Jeseníkách. Důvodem je obleva a nedostatek sněhu. Lidé, kteří dorazili do hor na jarní prázdniny, hledají místo lyžování náhradní program.

Návštěvníky muzea československého opevnění v tvrzi Hůrka v Králíkách Josef Fojtík provází třikrát denně. Při každé prohlídce výklad poslouchá i třicet lidí. Více než kdy jindy. Je mezi nimi i Josef Veselý se svými vnoučaty. „Bohužel počasí je dost špatné, tak se tak projíždíme,“ říká.

Čtěte také

Prohlídku tvrze místo lyžování zvolil i Jan Koudelka z Litomyšle. „Vždycky jsem toužil se sem podívat, takže pro mne je to dobré. Nemusíme se trápit na svahu,“ dodává.

Mimořádný zájem rekreantů potvrzuje třeba i termální park ve Velkých Losinách nebo jeskyně Na Špičáku. Tam dokonce zájemcům nabízejí návštěvu podzemí i v mimořádných termínech.

„Lidé skutečně volají každý den a zrovna tento týden bych řekla, že je ten zájem nejsilnější. Důvodem je pravděpodobně počasí, na horách totiž podle slov návštěvníků často prší, tudíž nemohou vyrazit ani na pěší túru,“ uvedla vedoucí správy jeskyní Andrea Švubová.

V Beskydech zastavil provoz areál Bílá

Ještě ve čtvrtek se omezeně jezdilo aspoň na dvou sjezdovkách na Bílé, v pátek se už ale provozovatelé rozhodli provoz zastavit. „Již to není bezpečné, sněhu málo a předpověď špatná. Je nám to líto, ale na přírodu a počasí jsme krátcí,“ uvedli na facebookovém profilu.

„Pokud to bude možné a teploty spadnou pod bod mrazu, určitě zasněžování rozjedeme a areál znovu pustíme,“ dodali.

Spustit audio