Kvůli nedostatku vody mají rybí plůdky v menších řekách jen malou šanci na přežití

8. září 2019 12:39

Kvůli suchu zkolaboval tradiční odchov pstruha obecného v menších jihočeských řekách. Rybí plůdky v nich nemají téměř šanci na přežití. V řekách, kde je málo vody, chybí kyslík a pstruzi jsou navíc snadnou kořistí predátorů.

I když v posledních dnech pršelo, průtoky menších jihočeských řek jsou stále pod normálem. „Zejména na menších tocích jsou problémy s nevyrovnanými průtoky znát,“ potvrzuje Milan Hladík, místopředseda Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích.

„V minulosti jsme využívali drobné přítoky k chovu pstruhů. Vysazovali jsme plůdek a po dvou letech ho slovili a přesazovali do revírů nebo jsme nechali ryby samovolně sestoupit. Tento systém nám ale de facto zkolaboval. Kvůli rozkolísanosti průtoků drobné toky úplně vysychají a ryby vždycky uhynuly,“ dodává.

Lososovité ryby neohrožuje jen nedostatek vody. „Shlukují se v nejhlubších místech a potom jsou velice snadnou kořistí pro rybožravé predátory, jako jsou vydry a volavky. Velice často nacházíme v revírech zbytky ryb na břehu,“ popisuje Milan Hladík.

Čtěte také

Menší úhrn srážek komplikuje i samotný odchov ryb na sádkách. V létě musí rybáři omezovat rybí obsádky, protože hrozí velké riziko úhynu ryb.

Úbytek vody v řekách a menších tocích nesouvisí jen s nedostatkem srážek. „Hodně se mluví o úpravách krajiny a o tom, že je třeba navrátit vodu do přírody. Řeky, které jsou narovnané, rychle odvádějí vodu z krajiny, z velkých polí voda rychle mizí,“ připomíná Milan Hladík.

Vzhledem k tomu, že rybí plůdky nemají šanci přežít v menších tocích, našli rybáři jiné řešení. „Náhradním řešením je vysazovat násadu a větší kusové hmotnosti přímo do revíru nebo nasazujeme plůdek, kterým nahrazujeme přirozenou reprodukci,“ vysvětluje Milan Hladík. Ani to ale není ideální, protože malé rybí plůdky se ve velkých řekách hůř aklimatizují.

Spustit audio

Související