Kvůli ptačí chřipce utratili téměř 27 tisíc kachen. Teď obnovují chov

25. duben 2017

Do kachní farmy v Blatné se vrátil život. Společnost Blatenská ryba částečně obnovila chov poté, co před dvěma měsíci kvůli ptačí chřipce musela utratit téměř 27 tisíc kachen a zlikvidovat 60 tisíc vajec. Na farmě dál platí přísná ochranná opatření.

„Kachňata jsme naskladnili před týdnem z kachní farmy u Tábora, je jich zde sedm a půl tisíce kusů. Do konce dubna přibude dalších šest a půl tisíce, ty budou přímo z naší líhně. Do poloviny května budeme mít haly naskladněné jako před ptačí chřipkou,“ říká vedoucí farmy Karel Nussl s tím, že haly bylo nutné nejprve vyčistit, vydezinfikovat a vybílit.

Ohniska ptačí chřipky jsou ještě na několika místech v Evropě, a to v Německu, Maďarsku a Rakousku. Proto je nutné i nadále dodržovat přísná ochranná opatření.

„Více sledujeme, jestli zaměstnanci používají předepsané ochranné pomůcky a každý, kdo jde na halu, prochází dezinfekcí,“ připomíná Karel Nussl.

Některé haly v Blatné jsou v současnosti ještě opuštěné. „Opatření, která je třeba provést, abychom tam mohli obnovit chov kachen, jsou poměrně nákladná, nehledě na to, že výměrově nejsou tak velké. Na tohle bohužel nemáme finanční prostředky, ani kachny si na to nevydělají,“ vysvětluje jednatel Jiří Bláha.

O tom, jestli se chovné kachny vrátí zpět do těchto hal, rozhodne společnost Blatenská ryba do konce příštího týdne.

Spustit audio