Kyjev zrychluje tempo s cílem dobýt Krym. Válka ještě dlouho neskončí, ale Moskva je na pokraji paniky

10. září 2023

Ukrajina po několika měsících opět odvážně přenáší boje blíž k Vladimiru Putinovi, tedy do samotného Ruska. Postupuje u Bachmutu a na jihu v Záporožské oblasti směrem k rozhodujícímu území Krymského poloostrova, hodnotí pokrok Ukrajinců americký odborník na národní bezpečnost a zahraniční politiku Mark Toth a bývalý zpravodajský důstojník Jonathan Sweet v analýze pro ukrajinský server Kyiv Post.

Ukrajinci to nikdy neměli snadné. Kreml měl několik měsíců na přípravu obranných linií v Záporoží, protože americká vláda váhala s dodávkami munice a zbraní, které by ukrajinským silám umožnily dosáhnout totálního vítězství. Ukrajinská ofenziva je ale předzvěstí Putinova konce na Krymu.

Aby se Kyjev dostal na Krym, musí poloostrov odříznout, donutit ke kapitulaci, anebo ho dobýt.

Tvrdě vybojovaný protiútok Ukrajiny jižně od Robotyne v okupované Záporožské oblasti pokračuje dál na jih. Opětovné získání Záporoží má zásadní význam pro odříznutí Krymu od Ruska.

Kyjev přiměl Gerasimova, aby rozdělil síly mimo rozhodující území Krymu, což nejspíš rozhodne o výsledku války.

Pokud a jakmile Ukrajina pozemní cestu přeruší, bude Moskva muset posilovat vojenské síly na Krymu po Černém moři nebo přes Kerčský most.

Čtěte také

Kyjev ale most nejspíš zničí raketami a jeho inovativní námořní drony závažně naruší i ruskou námořní dopravu, domnívají se autoři analýzy.

Aby prezident Volodymyr Zelenskij dosáhl tohoto výsledku, který válku změní, ne-li ukončí, potřebuje, aby jeho protiofenzivní síly dál v Záporoží pronikaly ruskými obrannými pásmy plnými min, zákopů, protitankových překážek a pěchoty. Zatím se to Ukrajině daří.

Osvobození každé vesnice je důležité, protože to znamená, že Ukrajina prolomila hlavní obranné pásmo, a může tak manévrovat na západ i na jih a zároveň se soustředit na vrstvenou ruskou obranu.

Konečně postup

Význam postupu na jih neunikl Washingtonu ani Moskvě. Po několikatýdenní americké kritice pomalého tempa ukrajinské protiofenzívy předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley uznal, že ukrajinský postup je „plynulý“.

Rusko muselo přeskupit pozice a obnažit své nejlepší zbylé síly, aby ukrajinský postup zablokovalo, což může způsobit mezery v obraně.

Čtěte také

Po rozhodujícím ukrajinském průlomu u Robotyne vyslal Kreml k posílení obrany jednotky kdysi elitní 76. gardové výsadkové divize. Aby zmírnil tlak v Záporoží, rozmístil 100 tisíc vojáků podél osy Kupjansk-Lyman na severovýchodě Ukrajiny.

Kyjev přiměl Putinova velícího generála Valerije Gerasimova, aby rozdělil síly mimo rozhodující území Krymu, což nejspíš rozhodne o výsledku války, vysvětlují experti.

Ukrajinská Národní garda a územní obrana budou stejně jako celou zimu a jaro oslabovat ruské pozemní jednotky v Donbasu, zatímco nejlépe vycvičení a vyzbrojení vojáci budou dál postupovat na jih ke Krymu.

Moskva je na pokraji paniky. Putinův propagandista a někdejší generál Andrej Gurulev ve vysílání pořadu Vladimira Solovjova vyzval šéfa Kremlu, aby proti ukrajinským silám v Robotyni a okolí použil taktickou jadernou bombu.

Čtěte také

„Všichni jsou tam na jedné hromadě,“ tvrdil. Putinova „červená linie“ je však stále častěji terčem kritiky, a tak mu nezbývá než útočit na civilisty a ukrajinské obilí, zatímco Ukrajina dál postupuje na jih.

Kyjev zrychluje tempo. Zelenskyj a jeho generálové navíc přenášejí boje do Ruska, i když mají Ukrajinci obrovské ztráty na životech – počet mrtvých se odhaduje na 70 tisíc a raněných na 120 tisíc, přičemž v těchto číslech nejsou zahrnuty civilní oběti. Drony útočí na Moskvu i na ruské letecké základny.

Ukrajina si teď sama vyrábí bezpilotní letouny i hladinová plavidla, aby mohla v přeshraničních útocích bez přerušení pokračovat. Konečným cílem je Krym. Aby ho Kyjev dosáhl, musí poloostrov odříznout, donutit ke kapitulaci, anebo ho dobýt.

Válka rozhodně nekončí a Ukrajinu ještě čekají těžké časy. Už se však rýsuje začátek Putinova konce na Krymu a ten nakonec přijde i na celé Ukrajině, uzavírají američtí vojenští experti analýzu.

Celý Svět ve 20 minutách nejdete v audiu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková. 

Spustit audio

Související