Kytice z klobás i smaženého sýra. Květinářka se musí vypořádat s neobvyklými požadavky

16. srpen 2023

Jaké jsou moderní trendy ve floristice? Kolik pugétů museli Karolína a Ondra uvázat na Den matek? A jak si doma vytvořit krásnou kytici? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítala Karolína Baziková a spolu s ní Ondřej Gebhart. Společně totiž tvoří květinové pugéty ve svém vlastním květinářství na statku v Chrášťanech. S moderátorkou Klárou Novákovou probrali květinové trendy, rekordy i kuriózní kytice.

Ondřej Gebhart a Karolína Baziková

Kytice pro muže

Květiny dělají radost většinou ženám. U Karolíny a Ondřeje si ale můžete objednat i pugét přímo na míru třeba pro vašeho tatínka. „Jsou to většinou jedlé kytky plné klobás, sýrů, zeleniny, česneku, cibule,“ prozrazuje květinářka.

Nedávno obdrželi dokonce i objednávku na kytici ze smažených sýrů! Tyhle jedlé suroviny jsou následně doplněny živými řezanými květinami, které se k danému pokrmu nejlépe hodí.

"Kytice" od Karolíny Bazikové z klobás i smaženého sýra

Květinové trendy

Čtěte také

„Moderní je určitě kulatý tvar, kulatá vazba, nic uhlazeného, hezky rozevláté, sem tam nějaká sušina, hodně tlumené barvy jako je mintová, pudrově růžová, pudrová,” popisuje nadaná floristka.

Mezi svatební trendy patří růže v barvě capuccino. Taky letí květinové boxy, ve kterých dostanete různé květy naaranžované do krabičky.

Květinové rekordy

Největší počet kytic se podařilo Karolíně a Ondrovi vytvořit na Den matek, kdy se museli poprat se 79 objednávkami za jeden den. „Jsou takové frekventované dny jako je Den matek, Valentýn, MDŽ a to nám těch kytek projde pod rukama třeba 70–80,” překvapuje květinářka. „Když jsou běžné dny, tak je to třeba okolo 10 kytek,“ doplňuje.

Největší pugét, který kdy vytvořili, obsahoval 150 růží. Taková kytice je nejen velká, ale i těžká, proto její vázáni musí probíhat ve dvou. 

Jak kytici uvázat doma

Nasbírejte si dostatek květin a udělejte někomu radost z vlastnoručně vázané kytice. Hledejte velké dominantní květy, které květinu oživí a ke kterým budete postupně přidávat ty menší. „Důležitá je zeleň a nějaká výplňová květina,“ radí Karolína.

Při vázání kytice květy přikládejte do spirály, stonky pokládejte  na sebe a točte dokola

Kytičky následně važte do spirály, stonky přikládejte na sebe a točte dokola. Poté jen seřízněte stonky a dejte kytici do čisté vody.

Pokud vás zajímá, jak si Ondra s Karolínou práci dělí, jak jejich květinářství vznikalo, nebo co to jsou divošky, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva
Spustit audio

Související