Laboratorium zámku Veltrusy zábavnou formou ukazuje proces restaurování památek

19. únor 2023

Hlavní prohlídkové trasy pro návštěvníky barokního zámku Veltrusy se opět otevřou v dubnu. Během zimních měsíců je ale možné navštívit zajímavou expozici zvanou „Laboratorium“. Zájemci se tu zábavnou formou mohou seznámit s péčí o památky i s prací restaurátorů.

Zámek Veltrusy nechal jako své reprezentační sídlo vybudovat Václav Antonín Chotek v r. 1723. Celý zámecký areál byl od počátku budován s velkorysou barokní koncepcí a v roce 1754 ho dokonce navštívila císařovna Marie Terezie. Hlavní budovu tvoří střední válcové jádro přesahující o výšku jednoho patra čtyři jednopatrová křídla, která z něj paprskovitě vybíhají ve tvaru ondřejského kříže. Tímto pojetím je zámek Veltrusy ostatně proslavený.

Celý areál byl zásadně poškozen povodněmi v roce 2002. Následně probíhala postupná revitalizace. Hlavní zámecká budova byla znovu otevřena pro veřejnost v červenci 2021 a některé části zámku jsou otevřené i během zimních měsíců. Například prohlídkový okruh „Aristokracie: začátek konce“, který nabízí pohled do života a osudů posledních dvou generací majitelů veltruského zámku.

Laboratorium

Originální je ale výstava zvaná „Laboratorium“. Je umístěná do budovy bývalého špýcharu. Návštěvníci tu získávají příležitost nahlédnout pod pokličku běžného provozu zámku, seznámit se s historií jeho obnovy od povodní 2002 a vyzkoušet si práci badatele, archeologa i restaurátora.

Celý prostor Laboratoria je rozdělen do pěti částí, ve kterých se návštěvníci mohou seznámit s procesy degradace různých materiálů vlivem vlhkosti, solí nebo plísní, jak jsou sbírkové předměty, obrazy i celé stavby zkoumány a opravovány a jak se preventivně chrání.

Od dubna se otevřou další prohlídkové okruhy – „Zlaté časy ve službách císařovny“, který připomíná barokní slávu zámku a návštěvu císařovny Marie Terezie. Návštěvní okruh „Rodinný život pana hraběte“ naopak představuje soukromý apartmán šlechtice, připravený podle soukromých deníků hraběte Arnošta Chodka.

Zámecký park Veltrusy je otevřen celoročně a je jedinečným místem k odpočinku a relaxaci v každém ročním období.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.