Laškování opentleného laufra i výuka tance Pod šable. Masopustní veselí si užili všichni návštěvníci zámku v Nelahozevsi

11. únor 2024 17:07

Oslavy masopustu vrcholí. Popeleční středa 14. února má podle církevní tradice veselice ukončit. Svátek radosti a hojnosti si o víkendu užili i návštěvníci zámku Nelahozeves na Mělnicku.

Výskání a juchání se v sobotu rozléhalo nádvořím nelahozevského zámku, kam se i letos vydal průvod masopustních masek. Hlavní postava - laufr - vzala do kola i několik návštěvnic. "Já mám na starosti celý průvod. Kam jdu já, tam jdou všechny masky, maškary i muzikanti," popsala svou roli opentlená maškara. 

Zábavy se ale mohli účastnit i pánové a chlapci, pro které byla připravena výuka starodávného masopustního tance Pod šable. Místo šavlí, které k tomuto tradičnímu kolovému tanci patří, si v Nelahozevsi museli vystačit s klacky.  

Kdo masku neměl, mohl si ji vyrobit. "Mezi typické masky patří klobouček ve tvaru kuželu, nebo maska přes oči ve tvaru brýlí. Ale máme i lištičky, motýlky a další. Co si děti vymyslí, to si udělají," řekla jedna z účinkujících. 

Všem ostatním hrál pro potěšení flašinetář, k ochutnání byly masopustní dobroty včetně těch zabijačkových. 

autoři: Markéta Vejvodová , jum
Spustit audio