Laťka morálních hodnot byla za Zemana a Babiše fakt hodně nízká. A mohl ji přeskočit kdekdo, myslí si investigativní novinář Jaroslav Kmenta

6. květen 2023

„Šéfredaktor časopisu Reportér Robert Čásenský o mně už před lety říkal, že mě nemá ráda ani levice, ani pravice. Já se nechci zalíbit nikomu, chci obstát před žurnalistickými principy, být objektivní a zároveň šťouravý vůči všem,“ vysvětluje investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

Kromě mnoha článků má na svém kontě i řadu knih, ve kterých se věnuje českému podsvětí i politickým praktikám a nepravostem všeho druhu.

„Řadu věcí jsem už odprezentoval v nějakých článcích předtím, nebo i kolegové, já to pak zpracuji do té knižní podoby. A když tomu dáte takové ucelené místo, tak ten člověk dostává vlastně velkou dávku argumentů.“

Smysl mé práce je odhalovat nějakou černotu, nějakou špínu. Není to o tom, že máte být miláček davu.

Odhalování různých kauz a politických špatností se snaží ve svých knihách podávat čtivou formou a vyvolávat tak u lidí kritické myšlení.

Novinář Jaroslav Kmenta

„Chtěl jsem zvolit dobrodružné vyprávění těch příběhů, ale fakt založené na skutečných událostech. Tak, abych tam seřadil fakta, aby to bylo srozumitelné, aby se to dalo číst, a aby si lidi uvědomili, v čem tady třeba žijeme,“ přibližuje Jaroslav Kmenta.

Mapování organizovaného zločinu

Knihy z prostředí organizovaného zločinu, které sledují Františka Mrázka nebo Radovana Krejčíře, se dočkaly i filmového zpracování. K podsvětí se vrací také ve své poslední knize Ruská mafie s podtitulem Polosvět I.

„Rozhodl jsem se, že zmapuji vývoj organizovaného zločinu v Česku a rozfázuji to podle vývoje těch skupin. Ruská mafie tady vlastně v těch 90. letech všechno spustila. František Mrázek nebo Radovan Krejčíř byli takovými bossi organizovaného zločinu, ale to prostředí se nevyvíjelo jenom s jejich osobami. Oni přišli do toho systému a taky se svým způsobem na začátku chvílemi zapletli s ruskou mafií.“

Politika a morální zásady

Jaroslav Kmenta momentálně pracuje na pokračování, které by se mělo jmenovat Světská mafie. Kromě organizovaného zločinu ale věnoval svou pozornost a několik publikací také vrcholným politikům.

„O Babišovi jsem napsal tři knihy, o Zemanovi jednu a půl, protože i ta Ruská mafie je tak trochu o Zemanovi,“ vypočítává s tím, že tímto způsobem předkládá veřejnosti už značné množství argumentů.

Lenka Vahalová a Jaroslav Kmenta

„Ve vrcholných pozicích v politice by se měl uchytit člověk, který má velmi vysoké morální standardy. Ta laťka morálních hodnot byla za těchto dvou politiků fakt hodně nízká. A mohl ji přeskočit kdekdo.“

Myslím, že do politiky nepatří to, abychom vzbudili v lidech náladu nevraživosti, nenávisti.

A pokračuje: „A jestli i přesto se rozhodnete je podporovat, tak se vlastně spolupodílíte na vytváření takové té blbé atmosféry, protože tam se vlastně překrucuje morálka.“ 

Vznikne také kniha o Václavu Klausovi? Jaký byl vztah mezi Františkem Mrázkem a Radovanem Krejčířem? Chystá se nějaké další filmové zpracování? A v čem je Jaroslav Kmenta optimista? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související