Laureáti mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga koncertují na jihu Čech

20. září 2023 11:37

Vítězové 57. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže mladých talentovaných hudebníků Concertino Praga vystupují na jihu Čech. Ve středu je čeká koncert ve Vokově sálu na zámku v Bechyni. Před tím mladí virtuosové hráli v Českém Krumlově a Táboře.

„Pro nás jako bývalé účastníky sólové kategorie to byla zajímavá zkušenost. Bylo fajn spojit síly a jako držitelé druhých cen společně vyhrát cenu první. To bylo velké potěšení a udělalo nám to ohromnou radost,“ říká houslista Daniel Matejča, který společně s klavíristou Janem Schulmeisterem zvítězil mezi komorními soubory.

Letos obě kategorie soutěže ovládli čeští hudebníci. Mezi sólisty totiž zvítězil třináctiletý klavírista Adam Znamirovský. Na klavír začal hrát spontánně už ve čtyřech letech. „Rodiče mi koupili dětské pianino a mě to tak oslovovalo, že když jsem třeba ve školce slyšel nějakou hudbu, tak jsem si doma sedl ke klavíru a zpaměti ji zahrál. Na základě toho jsem pokračoval ve studiu,“ vypráví klavírista, který vyhrává ceny na různých národních i mezinárodních soutěžích.

S úrovní soutěže Concertino Praga je spokojená její ředitelka Kateřina Konopásková. „Měli jsme komorní soubory a sólovou kategorii, obojí po umělecké stránce hodnotíme velmi vysoko. Porota byla nadšená, byly tam minimální rozdíly,“ komentuje.

Jihočeský festival Concertino Praga pokračuje ve středu koncertem ve Vokově sálu na zámku v Bechyni. Letošní ročník uzavře páteční koncert mladých virtuosů na zámku v Jindřichově Hradci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související