Lázně jednou za rok revmatika nespasí. Připlaťte si a rehabilitujte i doma

26. únor 2024

Léčebné lázně Bohdaneč zůstávají stále jedinými lázněmi v Pardubickém kraji. Podle primářky Evy Korcové tam přijíždějí nejčastěji revmatici a lidé po operacích endoprotéz.

„Máme nově zrekonstruované pooperační oddělení, kam přijíždějí lidé po úrazech i plánovaných operacích, a to už sedmý pooperační den.

Mezi častými klienty jsou i lidé s kořenovým syndromem, což je neurologické onemocnění. Jedná se o bolesti zad, které se propagují do horních nebo dolních končetin,“ vysvětluje MUDr. Korcová.

Ve cvičení nepolevujte ani doma

Rekonvalescenci v lázních hradí revmatikům zdravotní pojišťovny. Do lázní mohou jet jednou za rok a pobyt trvá čtyři týdny. Podle primářky Korcové to ale jednou za rok nestačí.

Primářka Eva Korcová u recepce lázní

„Proto doporučujeme kromě hrazeného pobytu přijet ještě na tzv. samoplátecký pobyt k udržení zdravotního stavu a připomenutí si léčivých zdrojů. Pokud se naši klienti takto vrátí, platí jim po tuto dobu lékařské vyšetření, není k tomu potřeba žádné další papírování,“ vysvětluje lékařka a pokračuje:

„Chceme, aby každý pacient od nás odjížděl se zácvikem několika cviků, které si pak sám doma cvičí. Máme i letáky s jednoduchými cviky na záda i na dolní končetiny podle druhu onemocnění.“

Nové fyziofitness pro veřejnost

„Nabízíme služby nejen pacientům, ale otevíráme se i široké veřejnosti. Každý má možnost přijet do Lázní Bohdaneč a osvojit si pohybové aktivity, které budou pro něj na míru. Slouží k tomu nové fyziofitness, kde nabízíme i veřejnosti celou řadu skupinových cvičení pod odborným dohledem.

Máme malé skupinky, maximálně pět lidí, a nabízíme různé programy, například cvičení na míčích, cvičíme na nestabilních plošinách, nabízíme i individuální cvičení na prokinu, což je plošina propojená s obrazovkou. Nejprve se učíme udržet stabilitu a na základě různých her pak posilujeme jednotlivé partie těla. A je to zábavné, lyžujeme, létáme, střílíme,“ usmívá se primářka Eva Korcová.

Je složité dostat se dnes do lázní tzv. na pojišťovnu? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související