Léčba léky na míru? Je to budoucnost medicíny, míní klinický farmaceut

25. květen 2022

Léky nemocnému pomáhají, zároveň zatěžují organismus. Platí to i pro pacienty po transplantacích, kteří jsou hospitalizováni v pražském IKEMu. Hladina léků v jejich organismu se proto pečlivě sleduje. O přesném dávkování medikamentů tak rozhoduje ošetřující lékař ve spolupráci s klinickými farmaceuty u každého pacienta zvlášť na základě rozboru krve. Díky léčbě na míru se maximalizuje účinek léčby a zároveň se minimalizují vedlejší nežádoucí účinky.

Naměřenou koncentraci léčiva v krvi pacienta posuzují kliničtí farmaceuti. Jde vlastně o „léčbu na míru“ u každého jednotlivého pacienta, což si pochvaluje i hlavní epidemiolog IKEMu a infektolog Petr Smejkal.

Petr Smejkal

„V 21. století mi spolupráce s klinickými farmaceuty připadá nepostradatelná. Na vysoké škole jsme se biflovali dávky léků, ale i to, které léky interagují s jinými léky. Dnes v tom lékaři poradí klinický farmaceut. Všechno, co se týká farmakodynamiky a farmakokinetiky mají na starosti právě kliničtí farmaceuti,“ vysvětluje s tím, že například u pacientů s ledvinným selháním či po transplantacích se dávky léků pak značně liší.

Budoucnost medicíny

„Nejčastěji zjišťujeme lékové hladiny u antibiotik, případně u léčiv s úzkým terapeutickým rozmezím, kdy je jen tenká hranice mezi tím, kdy je dávka účinná a léčí a kdy může případně škodit,“ vysvětluje klinický farmaceut Stanislav Gregor.

Jde o postup, který se dá využít také u řady dalších léčiv a v budoucnu se bude dál rozšiřovat.

Čtěte také

„Myslím, že je to budoucnost medicíny. Rádi bychom monitorování hladiny léků rozšířili o všechna antibiotika, ale dá se to využít i u pacientů, kteří se léčí s hypertenzí nebo s diabetem. Je to vždycky o nastavení ideální dávky pro konkrétního pacienta,“ dodává.

Také před odchodem pacienta z nemocnice domů lékař a klinický farmaceut spolupracují. „Snažíme se dát doporučení, jaké léky jsou, resp. nejsou vhodné. Případně, co by bylo vhodné zkontrolovat poté, co je pacient z nemocnice propuštěný a přechází do péče praktického lékaře,“ doplňuje Stanislav Gregor z nemocniční lékárny IKEMu.  

Celý příspěvek najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související