Led na rybnících začíná pomalu tát, hrozí jeho prolomení a pád do vody. Středočeští hasiči právě trénují, jak člověka zachránit

22. leden 2024 14:00

Meteorologové slibují na tento týden teploty až 12 stupňů. Rychle bude tát sníh a led na rybnících. Hasiči proto varují, aby lidé právě na rybníky nevstupovali. Na Jarkovickém rybníku u Benešova nacvičovali hasiči záchranu člověka, pod kterým se led prolomil a byl u toho i reportér Radek Duchoň.

Jeden z hasičů se rozebíhá po ledu, v kterém je vyříznutá díra Šplouchnutí, už je ve vodě a snaží se dostat ven. „Simuluje toho topícího a další hasiči se k němu snaží nějakým způsobem dostat, popisuje velitel čety benešovských hasičů Miloš Páv.

Okraj téhle díry je ještě pevný a neláme se, led ale více lidí už neunese. Ve vodě tak končí i další hasiči. „Nedosahuje sice té předepsané nebo doporučené tloušťky, což je 10 a více centimetrů, tady máme zhruba kolem 5 až 7 centimetrů, ale už vidíte, že led pod nimi praská,“ doplňuje Páv.

K záchraně lidí, kteří se propadnou ledem, využívají hasiči řadu technických pomůcek. Jeden z hasičů právě podává kolegům lano, dalšího ho jistí, karabinu mu zapíná na vestě na zádech. A lano táhnou tři další, kteří zůstali na břehu.

Zima trénujícím hasičům není

Hasiči nacvičují v neoprenech, a tak jim příliš nevadí ani ledová voda. „Jenom na obličej a ruce, které nemáme chráněné, tak tam je trochu zima. Jinak je ale v neoprenu teplo. Máme pod ním i takový kožich, kterým se zahříváme,“ říká jeden z hasičských instruktorů, který právě vylézá z vody.

Instruktor záchrany z vodní hladiny Vít Bartošek přibližuje, jak postupovat, když zachráněného člověka dostaneme na led. „Musíme ho dostat z mokrého oblečení, protože to ho dál studí. Takže dobré je ho svléknout. Pokud máme nějaké suché oblečení, které bychom mohli poskytnout, tak ho do něj zabalit, a samozřejmě co nejrychleji volat zdravotní záchrannou službu.“

Záchranáři také radí, že v případě, kdy zachráněný člověk nedýchá, je potřeba mu zaklonit hlavu, použít dýchání z úst do úst a masírovat srdce.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio