Lékař netušil, jak léčit choleru, tak se zamkl doma. Příběh z Trhových Svinů inspiroval spisovatele Jana Štiftera ke Krajině roztavených zvonů

15. duben 2024

„Kniha jako rodokmen, slova jako most, román v sedmi obrazech.“ Tak se mluví o nové knize jihočeského autora Jana Štiftera Krajina roztavených zvonů. Nakladatelství Vyšehrad ji připravuje k vydání na začátek května 2024. V předstihu ale na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice zpřístupníme část rodinné epopeje ve formě šestidílné četby.

V příbězích, které Jan Štifter do románu zpracoval, se potkávají generace jednoho rodu. Přičemž se mění jejich osudy, jména i formy. „Ta propojka je skrze sedm mužských generací jedné rodiny. Jan Soukup je generace nejstarší, další je pak jeho syn, který přichází do otcovského domu někdy v polovině 19. století, a tak se postupně dostáváme do současnosti,“ popisuje autor.

Svůj povídkový román dovedl dokonce do budoucnosti. „Poslední příběh ze šedesátých let 21. století je de facto diskusí dvou GPT chatů, které spolu řeší, že ona by chtěla mít dítě a on jí říká: Ty jsi ale robot. A ona: To je věc dávno překonaná, dneska máme právo úplně na všechno,“ prozrazuje Jan Štifter.

Rozhlasová četba Krajina roztavených zvonů představuje jen určitý výsek sedmiobrazového románu, v jeho časové linii se jedná o nejstarší část. „Uslyšíme nejdelší text, který tvoří nějakých 40 procent celé knížky. Další povídky už jsou kratší, ale různě se k té první odkazují,“ přibližuje spisovatel.

Čtěte také

Příběh objevil v publikaci od Karla Kůrky Trhové Sviny do poloviny 19. století, historický nástin. „V pár větách se zastavuje u epidemie cholery, která do této oblasti přišla po roce 1830. Byla to nemoc do té doby v Čechách prakticky neznámá, nikdo nevěděl, jak se léčí. A zmíněn je příběh lékaře Jana Soukupa, který usoudil, že když se to nedá léčit vodou, tak se zamkne doma. To je ve zkratce inspirace, která mě k tomu vedla,“ vypráví.

Spisovatel se pak zamýšlel nad tím, co se asi muselo dít, že se doktor takto rozhodl. „A pod rukama mi začala vznikat jakási trhovosvinenská láska za časů cholery, což je název, který bych rád použil, ale bohužel už použit byl,“ směje se Jan Štifter s poukazem na slavný román G. G. Marquéze.

Pro svoje dílo tedy vymyslel titul Krajina roztavených zvonů. „Vychází z toho, že koncem dvacátých let 19. století Trhové Sviny vyhořely, prakticky celé, a roztavily se zvony. A do toho města, které je spálené a které se znovu staví, přichází epidemie. Šílená nemoc, které se všichni bojí a která za sebou nechává spoustu mrtvých,“ vysvětluje.

Celý rozhovor se spisovatelem Janem Štifterem si poslechněte online.

Spustit audio

Související