Lékaři už umí „zastavit biologické hodiny“ a uchovat plodnost třeba i po onkologické léčbě

19. říjen 2023

Po různých metodách asistované reprodukce se v Česku podle lékařů rodí kolem 6 tisíc dětí ročně. Jde tak o 5 až 7 procent všech miminek. S početím by teď mohla pomoct i nová revoluční metoda založená na zamražení tkáně z vaječníků. Jako první pracoviště v kontinentální Evropě ji bude poskytovat Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Jde o metodu, která „zastaví biologické hodiny“. A to tím, že bezpečně uchová tkáně ještě v období, ve kterém je ve vaječníku dostatečný počet vajíček. Tkáň se použije až ve chvíli, kdy se žena rozhodne.

Průměrný věk rodiček se totiž stále zvyšuje, například v roce 2021 byl v Ústavu pro péči o matku a dítě průměrný věk téměř 33 let, až 25 procent žen porodilo po 36. roku života.

Čtěte také

Čím starší žena je, tím se zvyšuje pravděpodobnost neplodnosti. Metoda zároveň umožní i oddálení menopauzy, a to až o 15 let. Jinými slovy: žena bude déle plodná, a to i onkologické pacientky.

U onkologických onemocnění je totiž častou komplikací ovariální selhání, předčasná menopauza nebo komplikace s početím. 

Namísto zamražení často 20 vajíček lékaři tak teď nově získají lékaři tkáň, která v sobě ukrývá desetitisíce vajíček. Postup navíc nevyžaduje opakovanou hormonální stimulaci, žena tak nemusí docházet do nemocnice na injekce.

Početí může být i díky odběru opakovatelné, žena tak může touto metodou otěhotnět i vícekrát za sebou.

Čtěte také

Kromě plodnosti plní vaječníky i funkci hormonální, takže oddálením symptomů menopauzy dochází k obnově produkce hormonů (estrogenu a progesteronu), skrze vlastní „biologicky mladou tkáň“.

Tu lékaři z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí odebírají laparoskopicky a je možné to provést i během jiného operačního zákroku, jako například při císařském řezu nebo jiné gynekologické operaci.

Pokud pak chce žena po letech od odběru otěhotnět, lékaři jí kus tkáně aplikují blízko vaječníků, pokud je cílem obnovení hormonální rovnováhy, tkáň transplantují do jiného místa v těle, kudy proudí krev.

Víc si poslechněte ve Vědě Plus, připravili Karolína Burdová a Lukáš Matoška.

Spustit audio

Související