Lékaři z doby moru, pohádkové postavy, prezidenti. V Milevsku vyšlo do ulic přes 800 maškar

24. únor 2020 13:14

Nechat se vyšetřit na alegorickém voze, potkat čtyřmetrového Dlouhého nebo osla Lajku, který patří astronautům – tohle můžete zažít jen v masopustním průvodu. Ten prošel centrem Milevska, bylo v něm více než 800 maškar.

Nechyběla ani reportérka Českého rozhlasu, která po cestě nastoupila do alegorického vozu, kde ji uvítal Mudr. Nebolíto. „Vůbec to nebolí, my jsme urologická ambulance a náš tým se jmenuje Movember Team Hrejkovice, každoročně přispíváme na vyšetření mužské prostaty, ale bereme sem i ženy,“ vysvětloval lékař.

Téměř na konci průvodu se objevila nejvyšší maska milevského masopustu, kterou je tradičně Dlouhý. Aby s ním mohla reportérka promluvit, musela k jeho rozkroku. „Oceňuji, že víte, kam máte namířit ten mikrofon,“ smál se v převleku Petr Bílek.

Nést nad sebou takovou masku není úplně lehké. „Není to jen o té hmotnosti, ale i o orientaci v prostoru. Štěstí, že tady mám kolegu Širokého, který mě občas vede,“ dodal Petr Bílek.

 „Přišroubovali jsme to na konstrukci od krosny, takže se s tím dá vydržet tři hodiny v průvodu. Ten, kdo si to vyzkouší, v tom ale už druhý rok chodit nechce, tak já vždycky někoho seženu,“ dodal Petr Hroch, mluvčí skupiny v převleku Širokého.

Vedle tradičních masek se v Milevsku objevily i masky nové. „Novinkou je letos skupina lékařů oblečených jako v době moru. Rada města, která každoročně jezdí, se tentokrát převlékla za školáky a jejich velmi přísná učitelka je tajemnice městského úřadu, takže tentokrát oni podléhají jí, nikoli ona jim,“ popsal Jiří Kálal, místopředseda Maškarního sdružení Milevsko.

V průvodu se letos také sešlo hodně prezidentů. „Asi se nestane, aby se potkali tři bývalí i současný český prezident a dva prezidenti Spojených států, a zajímavá věc je, že letos jsou tady sami a zcela bez ochranky,“ dodal Jiří Kálal.

I když milevský masopustní průvod nepřekonal český rekord v počtu masek z roku 2016, všichni si ho užili a už teď se těší na další ročník.

Související