Lesy České republiky letos a příští rok pronajmou 460 honiteb, u kterých končí stávající smlouvy

6. březen 2023 08:16

Lesy České republiky letos a příští tok postupně vypíšou tendry na pronájem u více než 460 honiteb, u kterých končí dosavadní smlouvy. Celkově jich ale nabídnou méně než v minulosti. Někde totiž chtějí Lesy České republiky nově hospodařit samy. V jedné z honiteb na Hořicku natáčela reportérka Naďa Kverková.

Jsme zhruba čtyři kilometry od Hořic na jedné z honiteb a společně s ledním správcem Jiřím Dundou procházíme okolo oploceného místa, kde po kůrovcové kalamitě vysadili před časem nové stromky.

Čtěte také

„Konkrétní situace na Hořicku je asi tak, jako ve většině republiky. Potřebovali bychom, aby se stavy zvěře alespoň dočasně výrazně snížily. Aby bylo možné dopěstovat přirozenou obnovu lesa do nějaké výšky, zhruba 1,5 až 2 metry, kdy už nám na ni zvěř nedosáhne.“

Letos a příští rok končí nájemcům smlouvy na pronájem honiteb. Vypsána jsou proto výběrová řízení na dalších 10 let. V nabídce je ale méně lokalit než v minulých letech.

Proč? To vysvětluje Ondřej Pecháček, vedoucí odboru lesního hospodářství. „My jsme na těchto honitbách vyhodnotili lesnické hospodaření za poslední tři roky. A tam, kde nelze dosáhnout snížení stavu zvěře prostřednictvím nájemců, tak tyto honitby převezmeme do vlastní režie.

Čtěte také

Půjde o 106 honiteb s výměrou přes 99 tisíc hektarů. Státní podnik ročně v průměru za pronájem všech utrží 285 milionů korun. „V posledních letech investujeme 800 milionů ročně právě na ochranu oněch malých lesních porostů. 1,5 miliardy korun investujeme do obnovy, takže náklady na naší straně významně převyšují výnosy z pronájmů honiteb.

V České republice je zhruba 5,5 tisíce honiteb, státní podnik jich spravuje 17 procent. Část ve vlastní režii, část pronajímá.

Jak vnímá ideální správu honitby lesní správce Jiří Dunda? „Že se objektivním způsobem sečte množství zvěře v dané honitbě a podle toho se v souladu s právními předpisy naplánuje odlov této zvěře. A ta zvěř se také skutečně odloví. To je ideální.

Čtěte také

A jaká je realita? „Komunikace s myslivci bývá složitá, protože tam je samozřejmě jejich zájem, aby ta zvěř byla v co největším množství. Takže se asi neshodneme na tom počtu zvěře, který by měl v daných lokalitách být.

„Sčítání zvěře v lesních porostech je složitá záležitost, nikdy nespočítáte vše. Ale myslím si, co je důležité a co by mělo být tím trendem, je vyhodnocování vlivu zvěře na stav lesních porostů, dodává Ondřej Pecháček ze Státního podniku Lesy České republiky.

Do dvou let by podnik chtěl hospodařit zhruba na čtvrtině ploch svých honiteb.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související