Létající krvavé pomeranče a pochod obřích klobouků. Karneval v belgickém Binche se teroristům ubrání

6. únor 2022, aktualizováno

Dějištěm nejslavnějšího karnevalu v Belgii je zapadlé městečko Binche na jihu země. Před pandemií na oslavy konce masopustu dorazily desetitisíce lidí. Hlavním lákadlem jsou průvody takzvaných gillů, břichatých chlapíků v kostýmech v národních barvách s bílými čapkami na hlavách. Tato historická tradice se dokonce dostala na seznam světového dědictví UNESCO.

Do rytmických úderů bubnů gillové podupávají ve velkých dřevácích a rozeznívají i zvonky a rolničky na svých kostýmech. V rukou přitom drží malé dřevěné metličky, kterými mávají a symbolicky tak vyhánějí zimu.

Čtěte také

Podupávající zástup se pomalu pohybuje kupředu a stejným tanečním krokem ho následuje dav návštěvníků karnevalu.

Mužská záležitost

„Je to tradice, kterou máme v krvi. V průvodu jde každý muž z Binche,“ líčí Marc, který se do kostýmu gilla letos převlékl už pošestnácté. „Tahle tradice se dědí z otce na syna. Začínáme jako chlapci a v průvodu chodíme, dokud můžeme chodit nebo dokud neumřeme.“

Když si nasadí masky, vypadají gillové jako jeden muž

Jak se gillové přibližují do centra Binche a zástup návštěvníků kolem nich pomalu houstne, nasazují si na obličeje stejné papírové škrabošky, takže vypadají doslova jako jeden muž. Mají teď vzezření středoškolských profesorů z 19. století, s dlouhými kotletami, nakrouceným knírem a malými brýlemi na nose.

„Mrzí nás, že v průvodu nemůžeme jít i my ženy. Část místních žen si letos aspoň prosadila svůj průvod o den dřív. Gillové nás ale mezi sebe nikdy nepustí,“ svěřuje se studentka Emily, že i do karnevalu v Binche pomalu proniká feminismus.

Bomby, nebo pomeranče?

Festival ale mnohem víc poznamenala zpřísněná bezpečnostní opatření kvůli obavám z terorismu. Ulice přehradily betonové zátarasy a železné zábrany a ve městě hlídkovalo přes pět set policistů, tedy pětkrát víc, než jich v Binche normálně slouží.

Návštěvníky karnevalu to ale neodradilo a nikdo z útoků strach neměl. S humorem to brala i mladá Belgičanka Caroline, která přijela z Bruselu.

„Pokud byste byl terorista, musel byste vstát ve čtyři ráno, jít do hospody a s ostatními pít šampaňské a pivo. Potom byste musel vymyslet útok a to tady není možné, protože tady se myslí jen na oslavy,“ směje se.

V košících mají gillové připravené pomeranče, které pak házejí do davu

Tradičním vrcholem karnevalu v Binche je házení krvavých pomerančů mezi návštěvníky. Gillové si kvůli tomu na hlavu nasazují obří klobouky z bílých pštrosích per a pak už s chutí vrhají ovoce směrem k nataženým rukám přihlížejících.

autoři: Filip Nerad ,
Spustit audio

Související