Léto nahrává zlodějům. Investujte do kvalitního zámku a pojištění, radí odborníci

19. červenec 2015

Zloději za prvních pět měsíců letošního roku vykradli víc než 4000 bytů, domů nebo rekreačních chat. I když je to méně než loni, Češi stále nejsou na svůj majetek dostatečně opatrní. A to hlavně v létě, kdy odjedou na dovolenou. Každým rokem se tak přes prázdniny navyšují počty vykradených obydlí. Podle bezpečnostních specialistů totiž jen zamknout mnohdy nestačí.

Naprosté minimum, jak zabezpečit domácnost před vykradením v době dovolených, je zamknout dveře a zavřít okna. Podle Ladislava Kratochvíla z Asociace zámkových a klíčových služeb by si ale lidé měli vybírat kvalitnější zámky.

„Dobré je do toho zahrnout zadlabací zámek, kování a vložku. Pokud to jako celek vyhovuje aspoň do třetí bezpečnostní třídy, tak je to dostačující,“ řekl.

Dostačující je podle zámečníků i investice okolo 1000 korun.

Výměnu zámků by lidé ale měli svěřit odborným firmám a vyhnout se podomním prodejcům, kteří můžou byt jen obhlédnout a mít už dopředu kopie klíčů.

„To je nejhorší, co ten člověk může udělat - vzít si vložku do bytu od firmy, která tam jde něco montovat. Je to úplný hazard s majetkem, co za těmi dveřmi má," upozornil Ladislav Kratochvíl.

Češi si podle policejních statistik dávají na svůj majetek rok od roku větší pozor. Počty vykradených domácností od ledna do května letos klesly o téměř 2000 oproti stejnému období loni. Poradit si ale jde s téměř každým zámkem.

„Nestačí dneska mít jenom kvalitní bezpečnostní vložku, ale musíte mít i bezpečnostní dveře a k tomu nejlépe ještě bezpečnostní zárubně,“ poradil David Kobylák - zámečník s 12letou praxí a mistr České republiky v lockpickingu, tedy otevírání zámků na čas.

Systémy zapínající světla

Podle bezpečnostního specialisty Pavla Michálka jsou účinné i elektronické systémy. Například ty, které vytváří zdání, že byt nebo dům není prázdný. Za ně ale lidé vytáhnou z peněženek až desetitisíce.

„V současnosti asi nejjednoduššími systémy jsou takzvané automaticky spínané zásuvky, které nám rozsvěcí světla, zapínají audio, případně televizi v době naší nepřítomnosti. Zloděj tak má pocit, že v objektu někdo je," popsal.

Na zabezpečení kladou důraz i pojišťovny. Problémem je ale podle tiskové mluvčí České asociace pojišťoven Jolany Ackermannové, že si lidé nenavyšují pojistky domácností.

„V důsledku toho se může stát, že pojistné plnění nepokryje škodu v plné výši. Protože pokud je domácnost pojištěná na 750 tisíc a její skutečná hodnota je milion korun, potom plnění za škodu třeba 10 tisíc může představovat jenom 7 a půl tisíc," upozornila.

Pro případ, že zloději budou vynalézavější a překonají všechna opatření bytu nebo domu, je dobré mít foto nebo videodokumentaci všech cenných věcí včetně výrobních čísel.

autor: bkl
Spustit audio