Letošní chřipková sezóna přinese pravděpodobně více nemocných. Lékaři vyzývají k očkování

5. říjen 2023 15:48

Podle vedení ministerstva zdravotnictví je pravý čas na očkování proti chřipce a covidu-19. Jak na to? A pro koho je očkování oběma vakcínami najednou vhodné?

Čtěte také

Česko je podle Státního zdravotního ústavu těsně před sezónou chřipky i covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví proto právě teď, v říjnu, doporučuje lidem očkování proti oběma nemocem. K lékaři ani nemusí chodit dvakrát - očkování proti chřipce i covidu-19 mohou vyřídit najednou.

„Člověk ušetří jednu návštěvu u lékaře. Je to možné prakticky pro každého. Jediné, že se to píchá do každého ramene, každá vakcína zvlášť,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Ne všichni praktici ale obě vakcíny mají. V takovém případě musí lidé podle Chlíbka jinam: „Pak se pacient dostaví na chřipku k praktikovi, a s jakýkoliv odstupem, den, dva, tři, si domluví schůzku na vakcinačním centru, kde si domluví očkování proti covid-19."

K tomu se musí lidé registrovat online. Většina velkých center s vakcínami ale už nefunguje. Očkovacích míst je podle webu ministerstva v celém Česku aktivních 167.

Na trhu je několik typů vakcíny proti covidu-19. Dětský lékař a vakcinolog Daniel Dražan radí, aby si lidé řekli o tu nejnovější. „Je to podobné, jako kdybychom použili na očkování proti chřipce vakcínu z minulé sezony. Ono by to pravděpodobně taky trochu pomohlo, ne všechny ty kmeny v té chřipkové vakcíně se změní, ale není to ideální varianta."

Podle epidemiologa Romana Prymuly mají lidé zvážit, jestli si dát jenom jednu, nebo rovnou dvě vakcíny najednou. Zvlášť ti, kterým po jednotlivých dávkách očkování proti covidu-19 nebylo dobře.

„Pokud je to člověk, který měl nějakou větší reakci, tak tady já bych nedoporučoval tu simultánní administraci obou látek. Tam se může nechat očkovat separátně. Abychom neriskovali, že ta reakce bude ještě vyhrocenější,“ upozorňuje.

autoři: Marie Veselá , reČRoL
Spustit audio

Související