Letoun jsme rozebrali do šroubku, popisují nadšenci, kteří dostali MiG-15 do vzduchu

Píše se 8. prosinec roku 2014, letiště Hradec Králové, do českého vzdušného prostoru se vznáší zrekonstruovaný stíhací letoun MiG-15. Za celým projektem stojí dva lidé: Josef Miřácký a Roman Svoboda, členové skupiny Czech Flying Legends. „Co bylo potřeba, to jsme vyměnili,“ říká Josef. A Roman dodává: „Setkával jsem se s věcmi, o kterých jsem si jako pilot četl.“ Oba byli hosté moderátorky Lucie Výborné.

Česko se pyšní jediným letounem tohoto typu v Evropě, který létá. „MiG-15 je zajímavý pro Američany, kde jich je 15. Jinak letadla šla od výroby nejvíce do Polska, takže tam mají ustájené nějaké kusy. V Anglii by měl být jeden na papírech, ale nelétá, “ vysvětluje Roman.

Oběma nadšencům se nakonec podařilo po letech pátrání sehnat letoun v americké Kalifornii. „V lednu 2013 nám řekli, že by možná někdo o prodeji uvažoval. Přijeli jsme a Američana přesvědčili – když máte letoun, tak musí létat, a on už neměl čas a energii, aby držel letadlo ve vzduchu,“ vysvětluje Josef.

Čtěte také

Právě jeho napadla myšlenka dostat do vzduchu legendární stíhačku. „Jako malý jsem jel na koloběžce, letadlo přeletělo nad naším domem, tehdy mne to chytlo, první letadlo, které jsem slepil. Je to dobrodružství, ale musíte mít k tomu kamarády,“ vysvětluje Josef.

Roman Svoboda a Josef Miřácký

A Roman jeho slova potvrzuje. „V prvé řadě jde o fandovství, musí být kolem zapálení lidé, technici, kteří projektu věří,“ upozorňuje s tím, že při každé chvíli pomáhal mechaniků, čistil nádrž, rovnal trubičky. „Letoun jsme rozebrali do šroubku,“ doplňuje Josef.


MiG-15 je proudový stíhací letoun, vyvinutý v Sovětském svazu, který byl jedním z prvních úspěšných proudových letounů s šípovitými křídly. V SSSR bylo vyrobeno přes 12 tisíc těchto letadel, licenční výroba v dalších státech včetně českého Aero Vodochody, kde se vyráběl od roku 1954, zvýšila počet až na 18 tisíc strojů.

Co všechno vůbec obnáší vzkřísit starý stíhací letoun? Jak se létá v MiGu-15? A co oba nadšenci plánují do budoucna? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.