Liberecká zoo a botanická zahrada budou patřit pod kraj. Město výměnou získá dva domovy seniorů

30. duben 2021 12:41

Zastupitelé města Liberce, a dříve i krajští zastupitelé, schválili převod nejstarší zoologické i botanické zahrady v zemi na Liberecký kraj. Město Liberec se bude nově starat o dva domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově, které dosud patřily kraji.

Čtěte také

Výměna je podle představitelů města Liberce i Libereckého kraje logická. Zoologická a botanická zahrada mají nadregionální význam, návštěvníci z řad Liberečanů tvoří pouze 30 procent. Naproti tomu liberecké domovy seniorů jsou využívány hlavně obyvateli města. Převodem obou zahrad ušetří Liberec ve svém rozpočtu téměř 45 milionů korun ročně. Zároveň se ale zaváže k tomu, že každý rok na ně bude kraji posílat příspěvek 25 milionů korun, a to po dobu 10 let.

Společně se zoo převezme kraj i záchrannou stanici pro zvířata Archa a také městský útulek, středisko environmentální výchovy Divizna a Kulturní a společenské centrum Lidové sady s Experimentálním studiem a dětským koutkem. Pokud by v budoucnosti ztratil kraj o některou ze zahrad zájem, bezplatně ji převede zpět na město. Liberecký kraj se také zavázal k tomu, že 10 let bude podporovat příspěvkem ve výši 5 milionů korun Divadlo F. X. Šaldy i Naivní divadlo. Organizace si kraj s městem vymění od 1. ledna roku 2022.

Ne všichni zastupitelé města Liberce souhlasili

Proti směně byla především opozice. Například Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec považoval za jednodušší, pokud by se Liberecký kraj zavázal, že do zoo i botanické zahrady bude každoročně posílat peníze. Taková varianta by ale byla podle primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj riskantní, například vzhledem k pravidelným volebním cyklům a změnám politického zastoupení jak ve vedení města, tak kraje.

Výměna není první, která mezi městem Liberec a krajem proběhla. V roce 2016 obě samosprávy směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související