Libuše, Labutí jezero i oslavy české státnosti. Národní divadla zahajují novou sezonu

5. září 2018

Národní divadla v Praze, Brně i Ostravě zahájila sezonu 2018/2019. Mezi operními premiérami dominuje Smetanova Libuše nebo janáčkovský repertoár. Velké české scény se připravují na oslavy 100. výročí české státnosti a zároveň pokračují v náročných investičních projektech. Stále se opravuje Státní opera v Praze, Janáčkovo divadlo v Brně a v Ostravě dokončují opravy Divadla Jiřího Myrona. O plánech promluvili ředitelé divadel Jan Burian, Jiří Nekvasil a Martin Glaser.

Hned 14. září zahájí operní sezonu pražské Národní divadlo Smetanovou Libuší, a to v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka a v režii Jana Buriana.

Slibuji věrnost republice. Fotografie našich jedenácti prezidentů v dosud neznámé podobě

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1926 při jedné ze svých pověstných toulek okolím.  slovenské obce Bystričky (okres Martin), kde trávil letní pobyty od roku 1888. © ČTK

Fotografie jedenácti československých a českých prezidentů, počínaje T. G. Masarykem a konče Milošem Zemanem, představuje nová výstava v Leica Gallery.

Činohra Národního divadla chystá na příští sezonu jedinou premiéru na půdu historické budovy, bude jí první zdejší uvedení Erbenovy Kytice. Divadelní adaptace klasické sbírky balad se zde chopí režisérské duo Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Stavovské divadlo oproti tomu hostí novinky hned tři – adaptaci Topolova románu Noční práce, adaptaci román Stephana Zweiga Netrpělivost srdce a Moliérovu hru Misantrop.
Balet pod vedením Filipa Barankiewicze oslaví sto let státnosti komponovaným večerem Kylián, jenž je souhrnným výběrem čtyř děl choreografa Jiřího Kyliána - Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort, Šest tanců.
Stále se opravuje budova Státní opery, proto opera a balet Národního divadla uvádí svá představení také v Hudebním divadle Karlín. Práce začaly loni v březnu a jejich dokončení je naplánováno na příští rok. Jedná se o komplexní opravu budovy, která by měla být dokončena na jaře příštího roku.

03757767.jpeg

Rekonstrukce za 858 milionů korun probíhá podle plánu, a to i přesto, že je to nesmírně komplikovaná záležitost. Svou důležitou roli v tom hraje ochrana památkové péče, s čímž souvisí řada diskuzí, změn a vylepšení. Ale ta diskuze je optimistická, protože to skutečně vypadá, že se v říjnu 2019 začne opera stěhovat zpět do té budovy a od ledna 2020 by se mělo ve Státní opeře začít znovu hrát. Už se na to těšíme, protože situace, kdy máme zavřený divadelní dům s největším počtem sedadel, skutečně není snadná ani pro management divadla, ani pro umělce.
Jan Burian

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě vstupuje do nové sezony s celou řadou novinek. Divadlo Jiřího Myrona se otevírá po první fázi oprav a provoz v něm zahájí prostor Divadlo „12“ pro 60 diváků. V Milíčově ulici v prostorách bývalého řeznictví vzniká nový prostor pro Ateliér pro děti a mládež při Národním divadle moravskoslezském. Město na rekonstrukci budov Národního divadla moravskoslezského vyčlenilo 390 milionů korun.

03287766.jpeg

Ta částka zahrnuje celou rekonstrukci, která by měla být ukončena v roce 2020. Máme v plánu také rekonstrukci bývalého výstavního pavilonu G na Černé louce, kde vznikne nová zkušebna a black box, do kterého by se měla přenést část představení z Divadla Jiřího Myrona.
Jiří Nekvasil

Do zcela nové éry vstupuje činohra Národního divadla moravskoslezského s novým uměleckým šéfem Vojtěchem Štěpánkem. Jeho první premiérou bude inscenace Rok na vsi bratří Mrštíků. Vojtěch Štěpánek ještě zrežíruje Dokonalou svatbu od Robina, Janusz Klimsza Naši třídu od Tadeusze Slobodzianka, na repertoár činohry přibude například i Ionescův Král umírá nebo Ostrovského Výnosné místo v režii Ivana Krejčího. Operní premiéry představují například Julietta aneb Snář Bohuslava Martinů v režii Mrtina Kukučky a Lukáše Trpišovského, Triptych Giacoma Pucciniho v režii Romana Poláka, Čytřnotová opera Toma Johnsona v režii Juraje Černíka, nebo scénické provedení písní Leoše Janáčka nazvané Písně a balady v režii Jiřího Nekvasila.

Dílu Leoše Janáčka se v letošní sezoně bude významně věnovat i Národní divadlo v Brně, které pořádá festival Janáček Brno. Ten se uskuteční mezi 17. listopadem a 5. prosincem a bude věnovaný 100. výročí české státnosti. Na programu bude nová inscenace Příhod lišky Bystroušky opery Národního divadla Brno a pražské Národní divadlo přiveze inscenaci Výlety páně Broučkovy. Z hostujících inscenací to bude Věc Makropulos Vlámské opery nebo Z mrtvého domu, kterou uvede Velšská národní opera.
Loni v létě začala rozsáhlá rekonstrukce budovy Janáčkova divadla. Část prací by měla skončit v říjnu, aby se mohl v divadle uskutečnit 6. ročník festivalu Janáček Brno. Poté se bude v rekonstrukci pokračovat.

Martin Glaser

Stihlo se toho opravit opravdu hodně. V těchto dnech už stavebníci předávají „funkční část budovy“. V říjnu bychom tam měli začít hrát a v listopadu budovu slavnostně otevřeme společně s festivalem. Diváci budou mít dojem, že je divadlo kompletně opravené – zrekonstruované foyer, nový portál, nové sociální zázemí, v celém domě jsou vyměněny rozvody. Nestihlo se ale opravit část zázemí, protože budova Janáčkova divadla je opravdu obrovská. V dalších měsících se proto budeme věnovat opravě dalších pater budovy, kde jsou zkušebny, šatny a kanceláře.
Martin Glaser

Operní sezonu zahájí Národní divadlo Brno inscenací Libuše v režii uměleckého šéfa Jiřího Heřmana. Další premiérou v režii Jiřího Heřmana budou Příhody lišky Bystroušky. V případě baletu by se dalo říci, že z větší části sází na klasiku. Mezi premiérovými tituly figuruje velký klasický titul Labutí jezero podle Mariuse Petipy a Lva Ivanova a také Romeo a Julie na hudbu Sergeje Prokofjeva v choreografii uměleckého šéfa baletu Mária Radačovského. Tradičně nejvíce premiér čeká soubor činohry. Jejím novým uměleckým šéfem se stane nynější dramaturg pražské první scény Milan Šotek. Od ledna 2019 nahradí Martina Františáka, který odejde ke konci letošního roku.

Spustit audio