Lidé dnes chtějí malé domy. Stavba svépomocí ale může trvat extrémně dlouho a nevyjde levněji, upozorňuje odborník

10. říjen 2022

Stavebnictví nezažívá nejlehčí období. Ceny materiálů významně vzrostly, zkomplikoval se přístup k hypotékám, zdražily i vstupy ve formě energií. Kromě toho sužují obor výpadky dodávek a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Přesto místopředseda představenstva firmy Ekonomické stavby Martin Protiva považuje vlastní nemovitost stále za rozumnou investici do něčeho s trvalou hodnotou. Namístě jsou podle něj i rekonstrukce domů směrem k menší energetické náročnosti.

Na kolik tedy aktuálně vyjde postavit si dům? „To je těžká otázka. Každý máme trošku jiné požadavky a od toho se odvíjí koncová cena. Myslím, že základem je sednout si a říct si, jak velký dům potřebuju. Jak početnou mám rodinu, kolik a jak velkých místností potřebuji a jak je budu využívat. Od toho bych se odrazil,“ odpovídá.

Martin Protiva, místopředseda představenstva firmy Ekonomické stavby

Od velkých domů se v současnosti ustupuje. „Domy se zmenšují,“ potvrzuje Martin Protiva, „všeobecný trend poslední doby je, že se ustupuje od patrových domů, staví se zejména přízemní domy. Zlatý střed dneška je 4+kk o ploše 100 až 125 metrů čtverečních zastavěné plochy. Posun je i v tom, že klienti víc myslí na budoucnost, je znát ekologický přístup, tlak na udržitelnost.“

Průměrný dům o takovýchto parametrech dnes vyjde podle Martina Protivy na zhruba čtyři miliony korun. „Ale je třeba k tomu připočíst ještě pozemek, to je druhá část té ceny. A zde záleží na lokalitě,“ dodává.

Ceny pozemků už mají největší růst zřejmě za sebou. „Rostly hodně během tří, čtyř let zpátky, naopak v posledním půlroce až roce už stagnují. Ono to souvisí s celkovým poklesem zájmu o novostavby,“ podotýká Martin Protiva.

Čtěte také

Jestliže už se někdo rozhodne stavět či rekonstruovat, vyvstává pro něj ještě otázka, zda a za jak dlouho sežene dobré řemeslníky. „Čekat bude zejména ten, kdo se rozhodne stavět svépomocí. Kapacity jsou zabrané na dlouhou dobu dopředu. A ten, kdo se vydává touto odvážnou cestou, tedy řešit celou stavbu subdodávkami, tomu se čekání může protáhnout na extrémně dlouhou dobu, i na několik let,“ upozorňuje Martin Protiva.

Stavba svépomocí podle něj paradoxně celou záležitost nezlevní. „Tím, jak se vám to roztáhne v čase, se to naopak může výrazně prodražit. Stavba svépomocí má smysl pro toho, kdo je z oboru, má k němu blízko, nebo pro toho, kdo dělá jen malou rekonstrukci. Ale jakmile se to takto rozseká na drobné části, tak to dnes výhodné není,“ vysvětluje.

Postavit průměrný dům se stavební firmou trvá v současné době přibližně sedm měsíců, a to bez započítání zimních přestávek a doby, která je nutná na přípravu stavby. U stavby svépomocí se vše prodlužuje o měsíce čekání na řemeslníky. Současný útlum výstavby ale zároveň pomůže tuto situaci řešit, a tak v horizontu jednoho roku můžeme podle Martina Protivy očekávat, že se doba čekání zkrátí a celá realizace se zrychlí.

Celý rozhovor o výstavbě a rekonstrukcích rodinných domů s Martinem Protivou si poslechněte online.

Spustit audio

Související