Lidé hromadně mění sjezdovky za běžky. Jak vybírat a kolik stojí dobré lyže?

1. únor 2021

Zájem o nové běžky je letos enormní. Důvod je jasný. Běh na lyžích je jedna z mála sportovních činností, která se může na horách provozovat oficiálně. Odborníků Jana Draštíka a Jiřího Ruffera z pardubického Wanted sportu jsme se v Radioporadně zeptali na výhody i nevýhody běhu na lyžích.

Běžky zvládnou mladí i staří

„Hlavně záleží na tom, aby si každý vybral  pro sebe odpovídající terén. Začátečník nemůže hned jezdit do náročného terénu. Začněte raději na rovince a postupně zvyšujte nároky,“ radí Jiří Ruffer a dodává, že dnes se běžky vybírají na míru každému.

Čtěte také

Dokonce si můžete vybrat běžky, které jsou téměř bezúdržbové, pryč jsou doby, kdy to nešlo bez pořádného namazání. Nebo jsou na trhu naopak běžky, které jsou určené pro neupravený terén. Takové běžky jsou velmi podobné sjezdovým lyžím. Jsou širší, těžší a mají kovovou hranu, je to takový tank do přírodního sněhu.

Běh na lyžích můžete provozovat celý víkend zadarmo. Nemusíte platit žádnou permanentku a přitom máte upravené tratě. I když – jak upozorňuje Jan Draštík – na některých místech už se za upravenou stopu platí. Je totiž velmi náročné ji udržovat. „Vybavení na běžky vyjde dnes kolem sedmi až osmi tisíc pro střední třídu. Do deseti tisíc už je vybavení opravdu kvalitní a vydrží velmi dlouho. U sjezdového lyžování se pohybujeme kolem třiceti tisíc,“ říká Jan Draštík.

A v neposlední řadě prospívá pohyb na běžkách a na čerstvém horském vzduchu jednoznačně našemu zdraví.

Jak vybírat běžky

Běžky prošly podobně jako lyže na sjezd v posledních letech velkou změnou. Jsou tvrdší, o trochu širší a zkrátily se. Materiály a technologie jsou stále lehčí, navíc moderní běžky potřebují jen minimální mazání, takže i tzv. neběžkař si to může krásně užít.

K dalšímu vybavení patří boty a teprve podle nich se kupuje vázání. U bot pro rekreační běžecký sport se upřednostňuje pohodlnost a teplo. Sportovci vybírají užší a lehčí boty. Široký výběr je i v hůlkách - od obyčejných turistických až pro profesionální.

„Lepší je zvolit alespoň střední třídu kvůli průhybu hůlky. Když se člověk odrazí, tak aby hůlka dobře držela,“ vysvětluje Jan Draštík.

Kde se dají sehnat běžky

Běžky se v této době nakupují přes e-shopy. Tam se zájemce přihlásí, telefonicky sdělí základní údaje, pokud se jedná o běžky, tak je velmi důležitá jeho hmotnost, protože od toho se odvíjí výběr lyže, a také její délka.

„Následuje cesta k výdajovému okénku, kde zboží dostanete podle předem domluvených instrukcí,“ vysvětluje Jiří Ruffer.

Spustit audio

Související