Lidé netuší, že mají nemocné ledviny. Přitom stačí občas zajít k lékaři na preventivní prohlídku

12. září 2023

Až 15 procent světové populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. Odhady hovoří o tom, že zasažen je každý desátý Čech, přičemž většina ani neví, že se u nich choroba rozvíjí. Jak ledviny chránit a jaké jsou možnosti léčby, když už nám selhávají? 

O ledvinách si dnes povídáme s emeritní přednostkou nefrologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, prof. MUDr. Sylvií Dusilovou Sulkovou.

Sylvie Dusilová Sulková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Od první transplantace ledviny už uplynulo 62 let, takže se toho asi od té doby hodně změnilo.
Nefrologie se od té doby změnila velmi. Ten pokrok je patrný úplně dramaticky.

O mnoho se zlepšila včasná diagnostika. Umíme rozlišit onemocnění do detailů a nastavit potom i individualizovanou léčbu.
prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, emeritní přednostka nefrologické kliniky FN HK

Pamatujete dobu, kdy lidé umírali i kvůli selhávání ledvin?
Já jsem naštěstí byla tenkrát natolik mladou lékařkou, že dění kolem nezařazení na dialyzační program mě naštěstí úplně minulo. Ale tu dobu pamatuji.

Tedy ten pokrok je obdivuhodný.
Pokrok není pouze v tom, že je dialýza dostupná pro každého, kdo ji potřebuje, ale i v tom, že umíme dnes zařídit, aby mnoho lidí vůbec na dialýzu nemuselo.

Čtěte také

Máme velmi účinné léčebné postupy na jakoukoliv nemoc ledvin. Když už ji neumíme nevyléčit, přestože jich mnoho vyléčíme, tak ji umíme velmi zpomalit.

A druhá věc je, že hodně změnila celá procedura. Princip je sice stále stejný, odstraňování škodlivých látek, ale změnila se pravidla nebo možnosti bezpečnosti oné procedury a její provedení tak, aby po dialýze pacient odešel pěšky domů nebo odjel autem. Umíme dnes také udělat dialýzu doslova na míru.

Tedy naším úkolem je nejen dialyzovat, ale dialyzovat tak, aby pacient byl pacient co nejdéle v co nejlepším stavu a i s dialýzou žil kvalitní život.

Když se medicína tak rychle vyvíjí, máte pocit, že se vyvíjíme i my lidé, že je zodpovědnější přístup pacientů?
Jsem jednoznačně přesvědčená, že se o mnoho zlepšila diagnostika, a to i diagnostika včasná.

Čtěte také

Dále diagnostika onemocnění, které umíme rozlišit do detailů a nastavit potom tedy i individualizovanou léčbu na danou nemoc.

A zodpovědnost pacientů, víte, ti, co o svém onemocnění ledvin vědí, jsou v naprosté většině zodpovědní. Věří nám a dodržují základní opatření. Na druhou stranu, každý desátý člověk má nějakou nemoc ledvin. Ale je možné, že se ještě vůbec nic neděje, prostě každý má od určitého věku nějaké své slabé místo.

Ale je dobré o něm vědět, abychom si ho zbytečně nezhoršovali. Aby se prostě člověk, který už má přeci jen funkci ledvin trochu sníženou a nějaký malý nález, vyvaroval nějakých velkých rizik, která by mu jeho stav potom mohla zhoršit.

Poznáme, že nám ledviny selhávají?
Na to jsou preventivní prohlídky. Stačí si v lékárně zakoupit močový papírek a občas si udělat zkoušku. Proto se také chodí k lékaři. Například prvozáchyt vysokého krevního tlaku, zejména u lidí do 50 let, musí nutně být spojen s vyloučením nemoci ledvin. Protože hypertenze je často prvním znakem onemocnění ledvin.

Sylvie Dusilová Sulková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Navíc selhávání ledvin už je provázeno příznaky, tomu člověku je prostě špatně a jen výjimečně se stane, že jde o první záchyt. Že jde ten člověk rovnou z domova do dialyzačního programu. Těchto pacientů ubývá, ale pořád jsou. A přitom stačí jediné, prostě občas zajít k lékaři, aby toto nenastalo.

Celou radioporadnu s emeritní přednostkou nefrologické kliniky FN HK prof. MUDr. Sylvií Dusilovou Sulkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související