Lidé poprvé demonstrovali proti zřízení letecké školy

4. prosinec 2018 14:15

Na letišti v Karlových Varech má příští rok začít pracovat pobočka soukromé letecké školy. Lidé z okolních obcí proti záměru poprvé demonstrovali.

Před karlovarským letištěm se sešlo na desítky lidí, aby zastoupili obyvatele okolních obcí. Petici za zrušení záměru zřízení letecké školy podepsalo přes 1,2 tisíc lidí. Protest doprovázely transparenty, potlesk, ale například také zvuk sekaček, který měl napodobit nepříjemný zvuk, který tu lidé očekávají.

„Nelíbí se nám na tomto projektu to, že by se pětinásobně zvýšil provoz na letišti, zatímco příjmy by se zvýšily pouze o osm procent,“ zdůvodnila organizátorka protestu Pavlína Maříková.

Podle ředitele letiště Václava Černého je karlovarský terminál pro školu vhodný a ani roční zisk není prý zanedbatelný: „Zhruba kolem dvou a půl milionů ročně by činil zisk. Takové peníze nenajdeme na ulici. Za 10 let je to 25 milionů.“

Zahájení provozu letecké školy je v plánu na jaro 2019, město Karlovy Vary ale okolnosti vzniku pobočky stále prověřuje

„Já jejich obavy chápu. Většina z těch obyvatel jsou laici, my jsme tu od toho, abychom jim to vysvětlili. Naše letadlo není Airbus ani Boeing, není to ani cargo, které sem veze 100 tun nákladu a při vzletu má hlukovou zátěž 130 decibelů,“ řekl ředitel letecké školy Michal Markovič.

Demonstraci, letecké ukázky i následnou debatu sledovala také primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová: „Lidí přišlo hodně, takže si myslím, že to splnilo účel. Nicméně jsme je zřejmě úplně nepřesvědčili, že ukázka toho, co dnes viděli, by měla být ta realita, která potom nastane.“

Slova primátorky potvrdili protestující, kterým se nelíbily ani ukázky a ani následná debata s vedením školy, která byla místy velmi vyhrocená.

Pobočka letecké školy chce v okolí Karlových Varů cvičit profesionální zahraniční piloty. Využívat k tomu chce pouze malá motorová letadla. Zahájení provozu má v plánu na jaro příštího roku.

Město Karlovy Vary okolnosti vzniku pobočky školy ale stále prověřuje. A primátorka Andrea Pfeffer Ferklová uvedla: „Mám příslib Karlovarského kraje, kterému letiště patří, že dokud nedá lázeňské město jasné stanovisko, nebude se smlouva o pronájmu letištních prostor pro školu podepisovat.“

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související