Lidé sami sobě ubližují, my zjišťujeme proč. Bolest je symptom, tvrdí experti na bolest Nedělkovi

14. leden 2021

Jiří a Tomáš Nedělkovi jsou lékaři a své životy zasvětili s malou dávkou zjednodušení rehabilitaci a léčbě příčin bolestí, zejména pohybového ústrojí, bolesti po úrazech a operacích. „Pro mě je rozhodující podívat se pacientovi do očí, je-li tam stres a psychické utrpení. Tím se nám podaří rozfragmentovat příčinu bolesti od psychické po fyzickou,“ vysvětluje Jiří Nedělka s tím, že jeho syn se specializuje na invazivní techniky pomoci pacientům.

„V dnešní době jsou lidé vystresovaní, mají rodinné problémy, trápí je ztráta zaměstnání, to všechno se kumuluje. A neléčit psýché a léčit jenom tělo by bylo málo. Ale samozřejmě  máme i techniky, které provozuje Tomáš, ty jsou dělané odborně a bryskně. Tím pádem jsme schopni pokrýt veškeré terapeutické možnosti,“ popisuje výhody svého centra léčebné rehabilitace Jiří Nedělka.

Čtěte také

Centrum v Řepích založil v roce 1993 a cestu si do něj našli i vrcholoví sportovci. 

Tomáš Nedělka upozorňuje, že se často setkává se dvěma extrémními postoji pacientů. Ten první se dá shrnout jako „ani se nehnu a ty, doktore, něco dělej, když jsi za to placený“ a druhý je „já se teď uběhám a usportuju k smrti a sám se dám dohromady“. 

„Obrovské množství lidí sami sobě ubližují. Ta bolest je symptom, a to často i závažného stavu. Takže kromě toho, že se snažíme odlišit různé druhy bolesti, je na prvním místě extrémně důležité najít ty závažné příčiny bolesti. Ve chvíli, kdy se snažíme dosáhnout na samé dno pacientových obtíží, je zapotřebí probrat všechny faktory, které se na zhoršování zdravotního stavu podílejí,“ vysvětluje Tomáš Nedělka. 

Poslechněte si celé Hovory Vlastimila Ježka o zdravém pohybu a bolesti.

autoři: Vlastimil Ježek , kac
Spustit audio

Související