Lidé v Táboře protestují proti výstavbě silnice v blízkosti jejich domů

26. srpen 2019 12:09

Protesty, emoce i trestní oznámení. To vše provází zahájení stavby silnice, která v Táboře propojí průmyslovou zónu s místní částí Měšice. Problém je v tom, že trasa nové komunikace povede zhruba tři metry od domů starousedlíků.

„Bolí to. A víc vám k tomu neřeknu,“ říká jedna z obyvatelek ulice Na Vojtěchu. A podobně reagují i další obyvatelé Měšic. Silnice má vést i za domem rodiny Františka Vaněčka, s kterým stojíme na zahradě. Ve výhledu do krajiny nám brání několik metrů vysoký val navezené zeminy, který bude sloužit jako protihluková bariéra. „Skutečně nemám slov. Cítím se tady jako ve vězení. Místo plotu a louky je tady bariéra hlíny.“

Čtěte také

Obyvatelé Měšic založili sdružení Jinudy, které má za cíl stavbu silnice zastavit. Jejich snaha ale zatím vychází naprázdno. Radnice projekt obhajuje. Nová komunikace podle místostarostky za sdružení Jinak Michaely Petrové uleví dopravě v centru města.

„Jednoznačně je význam této silnice v ulevení jiných komunikací a napojení průmyslové zóny Někteří obyvatelé mají s touto přeložkou problémy. Já je do jisté míry chápu, protože tam, kde dnes mají klid, se jim staví silnice,“ uvádí Petrová.

Policie teď zároveň šetří poškození stavby. Někdo pravděpodobně v noci přemístil kolíky, kterými geodeti vyznačili trasu silnice a vedení inženýrských sítí pod zemí: „Bohužel to vedlo k tomu, že tam, kde byli kolíky zapíchány, byl drát elektrického vedení. Kdyby si toho stavaři nevšimli, mohlo je to stát život,“ říká místostarostka Petrová.

Sdružení Jinudy se ale od této akce distancuje. K zastavení stavby používá jiné legitimní postupy, vysvětluje Hana Hnilicová. „Někteří zoufalci vytrhali kolíky a teď to vypadá, že se někdo snaží svalit vinu na ty, kteří proti stavbě bojují. Ale my bojujeme s pomocí právníků a nemáme za potřebí vytahovat kolíky, tím bychom určitě stavbu nezastavili,“ říká Hana Hnilicová.

Stavba téměř jeden a půl kilometru dlouhé silnice má trvat dva roky. Členové sdružení Jinudy nevylučují, že se projekt za 106 milionů korun pokusí zastavit i prostřednictvím soudů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související