Lidé z Razové na Bruntálsku se pustili do boje s těžaři. Odmítají nový lom

21. září 2023 11:48

Obyvatelé Razové na Bruntálsku protestují proti plánovanému kamenolomu. Mají strach z otřesů, prachu a hluku. Turisticky vyhledávaná obec leží v sousedství přehrady Slezská Harta, žije tam 540 obyvatel a mnoho lidí tam má chalupy. O dobývací prostor na kámen usiluje společnost Kareta. V Razové chce těžit až 300 tisíc tun kameniva ročně a ujišťuje, že kvůli odstřelům lidem určitě domy praskat nebudou a dopady těžby budou minimální.

Před námi jsou pole, kopec, lesy. „Tam, jak je ten nejvyšší kopec, tak napravo od něj asi v délce 700 metrů se táhne – to by chtěli vytěžit,“ ukazuje na plánovaný lom Adéla Kristková. Mladá žena, která má dům se svou rodinou asi půl kilometru odtud.

Adéla Kristková je profesí právnička, tak se aktivně pustila do boje proti plánovanému kamenolomu. Je předsedkyní spolku Slezská Harta. „Od prvního počátku, co se zahájilo řízení, tak jsme podávali námitky. Využíváme každou možnost. To prostředí je tady nejen krásné, ale panensky nedotčené. Určitě v tom nejbližším okolí budeme cítit otřesy. Máme tady v okolí staré studny německé, takže hrozíme se toho, že se nám třeba sesunou,“ říká Adéla Kristková.

Odpůrci lomu mají plnou podporu zastupitelstva. „Jsme proti, protože jsou občané proti. Já zastupuji občany. A protože většina občanů je proti, tak já zastupuji jejich stanovisko,“ vysvětluje starosta obce Ivan Féhervári (SNK)

Jednatel společnosti Kareta Marek Němec nabídku na rozhovor nevyužil a poslal písemné vyjádření. V něm tvrdí, že do deseti let bude v Moravskoslezském kraji vyčerpána kapacita pěti z devíti existujících lomů, a stavební kámen na trhu chybí už nyní. Ujišťuje přitom, že obyvatelé Razové by provoz nového lomu výrazně nepocítili, protože v současnosti už moderní technologie umí zmírnit negativní dopady, jako jsou hluk a prašnost.

Vliv nového lomu na životní prostředí teď posuzuje krajský úřad.

Spustit audio

Související