Lidem bez práce pomohou v Žatci tréninková pracovní místa v muzeu nebo restauraci

21. červen 2023 13:42

Tréninková pracovní místa pomohou se startem pracovní kariéry. V Žatci bude mít takovou příležitost více než 100 lidí, kteří jsou dlouhodobě bez práce, mají různé zdravotní a sociální potíže, vracejí se z výkonu trestu, žijí na ulici nebo jim třeba chybí vzdělání.

„No – mě baví pomáhat vařit, roznášet nebo točit pivo, kofolu a tak,“ vysvětluje Viktorie Jankevičiusová. Do práce nastoupila před rokem, po základní škole. Teď pomáhá novým kolegům, kterým obecně prospěšná společnost Prometheus Effect nabídla tréninková místa. „Dělám teď mentorku – učím to, jsem se učila já od začátku. Baví mě to hodně, jinak bych tam nechodila,“ usmívá se.

Tréninková pracoviště pomohou lidem bez pracovních návyků

Společnost řídí Kateřina Emingrová. „Na těch tréninkových pracovních místech mají lidé příležitost s nějakou tolerancí se zapracovat a získat zkušenosti. Navíc je jim k dispozici mentor, který tomu člověku pomáhá, aby se na tom pracovišti zorientoval, i v těch vztazích. Jde nám o to, aby se těm lidem na tom volném trhu práce zvedly šance na to, že si tu příležitost udrží,“ vysvětluje.

Prometheus Effect se zabývá sociálním podnikáním – ve své restauraci zaměstnává mladé lidi bez kvalifikace, osoby se zdravotním postižením nebo třeba samoživitelky.

„Hodně jich chodí z azylových domů tady v Žatci. Na tom tréninkovém pracovišti jsou lidé maximálně půl roku – žádoucí je, aby co nejdříve přeskočili, ale aby už byli i co nejlépe vybaveni,“ dodává Emmingrová.

Další tréninková místa vytvořil Spolek Mederova domu. Podle předsedy spolku Petra Antoniho to jsou především zahradnické práce. „Výhodou samozřejmě je, že ten projekt plně uhradí náklady na ta pracovní místa, protože my bychom na to neměli. Ten člověk se v rámci projektu stabilizuje – získá u nás nějaké základní pracovní návyky, takže je to oboustranně pracovně výhodné. Projekt už se rozjíždí – jednu pracovnici máme, paní Šarlotu. Musím ji pochválit, funguje výborně,“ shrnuje Antoni.

Šarlota Korová se přistěhovala před třemi lety ze Slovenska. „Pracuji tu jako uklízečka a výpomoc na zahradě. Muž jsem šel za prací a já jsem sem šla za ním,“ vysvětluje.

Za projektem stojí společnost K srdci klíč, která zájemce o tréninková místa domlouvá. Doporučují je různé organizace a spolky, úřad práce nebo i školy, které upozorňují na žáky devátých tříd, kteří nepokračují ve vzdělávání.

Spustit audio

Související