„Lidi říkali: Nevíme, proč ses vrátil.“ Zemřel herec Jaroslav Vízner, bratr Oldřicha Víznera

1. červen 2022, aktualizováno

Krátce před svými 85. narozeninami zemřel herec Jaroslav Vízner. Bratr herce Oldřicha Víznera se v 60. letech proslavil filmovou sérií o detektivovi Martinovi. Po srpnu 1968 ovšem emigroval do Švýcarska, kde hrál a režíroval. Zpátky do Čech se vrátil až v roce 2001 a konečně si zahrál se svým bratrem v seriálu Vraždy v kruhu. Ve svém posledním rozhovoru na Dvojce z března 2015 u Jana Rosáka vzpomínal právě na tuhle dobu.

Jaroslav Vízner chtěl být hercem od mládí. Z kádrových důvodů ale nebyl přijat na DAMU a vystudoval až v roce 1956 stojní inženýrství. K divadlu a hraní se nakonec dostal. Proslavila ho série filmů o detektivovi Martinovi.

Zahraniční kariéra

„Když jsem žil v Ženevě, dostal jsem několikrát roli detektiva. Říkal jsem si, jestli opravdu tak vypadám,“ vzpomínal v roce 2015 v rozhovoru s Janem Rosákem. V Ženevě nakonec udělal kariéru na divadle i ve filmu.

„Zahrát si v cizině divadlo, to se moc našim hercům nepovedlo. Je to docela taková hezká satisfakce,“ přiznával. „Ale chtělo to odvahu. Jako chtělo odvahu odejít z domova.“ V Ženěvě dokonce herectví učil na vysoké škole.

Žádné iluze o návratu

Iluze o návratu si ale prý nedělal. „Bylo to ovlivněné tím, jak mě přijali ve Švýcarsku. Někteří se mnou nechtěli nic mít, druzí mě brali. Když jsem se vrátil, našel jsem tu stejné problémy. Někteří lidé mi říkali: Aha, to je zajímavý, co jste tam prožil. A jiní říkali: Nevím, co tu chceš. Nevím, proč jsi se vrátil.“

I po svém návratu hrál Jaroslav Vízner v zahraničních filmech jako Edith Piaf, Iluzionista, Hannibal zrození nebo Van Helsing.

autoři: Jan Rosák , eh , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.