Lion Feuchtwanger: Vdova Kapetova. Hra o posledních dnech života Marie Antoinetty před popravou

15. říjen 2023

Kapet – tak znělo občanské jméno Ludvíka XVI. Osud jeho manželky, francouzské královny Marie Antoinetty, inspiroval a stále inspiruje mnoho umělců. Patří mezi ně i slavný německý spisovatel, autor oblíbených historických románů Lišky na vinici, Goya nebo Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Marie Antoinetta, vdova po Ludvíkovi XVI. (Antonie Hegerlíková), Marie Terezie, její dítě (Jiřina Krejčová), Ludvík Karel, její dítě (František Kroutil), Alžběta, její švagrová (Viola Zinková), Simon, člen pařížské generální rady (Vladimír Šmeral), Hébert, člen pařížské generální rady (Rudolf Široký), Michonis, člen pařížské generální rady (Bedřich Bobek), De Rougemont (Miroslav Doležal), dozorkyně Tissonová (Jaroslava Drmlová), Saint Just, člen výboru pro obecné blaho (Jaromír Spal) a další
Dramaturgie: Karel Gissübel
Překlad: Vladimír Procházka
Hudba: Oldřich Letfus
Režie: Přemysl Pražský
Natočeno: 1958

Dva roky před smrtí napsal Lion Feuchtwanger divadelní hru Vdova Kapetová. Neměl k dispozici všechen historický materiál, a proto ne vše v jeho hře odpovídá realitě. I přes mírnou romantizaci hlavní postavy postihuje ale Feuchtwanger to, jak v procesu s bývalou královnou začíná převládat politické hledisko.

Na jedné straně může být její osoba cenným artiklem pro politické obchody. Zároveň je to pro všechny strany konfliktu symbol, který využívají či spíš zneužívají. K implicitní problematizaci revolučních tribunálů dospěla i inscenace Přemysla Pražského, jakkoliv ve svém připsaném úvodu deklaruje pevnou sounáležitost s revolučním hnutím.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.