Love is Blind nebo Dating Around. S jakou reality show si zarandit během karantény?

20. březen 2020

Aleš Stuchlý a Antonín Tesař přivítali ve studiu Ivanu Veselkovou, která poslední dny mimo jiné trávila koukáním na reality show. Společně moderátoři probrali to nejzajímavější, co se za poslední dobu v tomto žánru objevilo. Jak u nich dopadla série Love is Blind?

„Krásná věc,“ říká Aleš o příběhu 15 žen a 15 mužů, kteří se na začátku na deset dní zavřou do jednoho baráku, kde se každý z nich musí bavit a navzájem na sebe nevidí. „Geniální reality show, jejímž cílem je si na konci najít ideálního manžela nebo manželku,“ hodnotí Ivana, která zhlédnutí rozhodně doporučuje. „Není tam ani žádná finanční motivace,“ říká a dodává, že motivaci vlastně nevidí žádnou. „Kromě toho, že už jste zoufalec a nemůžete se seznámit normálně, tak se přihlásíte do téhle reality show, kde vás na konci čeká svatba s tím, kdo je údajně váš největší soulmate, a má to vydržet až do smrti,“ shrnuje Ivana.

Tonda by na druhou stranu nebagatelizoval fakt, že hrdličky před svatbou čekají luxusní líbánky. Párů je v soutěži šest, dohromady se jich ale mimo rozpočet projektu dalo více. „Dva z nich si romanci odjeli mimo kamery. Zajímavý je, že se rozešli,“ poznamenává Tonda. „Jsou středně pohlední,“ shodují se všichni na výběru účastníků. Aleš chválí designové provedení místa, kde jsou potenciální milenci zavření. „Je to takové startrekoidní,“ přidává se k hodnocení Tonda.

„Po deseti dnech pro mě začala ta opravdová sranda, kdy začalo jít tvrdě do tuhého,“ říká o pozorování sociálních patologií Aleš. „To je pro nás voyeury ta nejzábavnější část,“ dodává. Ivana si myslela, že nejhorší a nejdivnější část reality show bude moment, kdy lidé randí naslepo s druhým člověkem, zatímco jsou úplně izolováni ve své buňce, ale shoduje se s Alešem. „Když vylezete ven s tím vysněným partnerem nebo partnerkou a jedete do resortu na dovolenou, tak se teprve začne ukazovat, jak jsou ti lidé šílení. Tam začíná zábavička,“ shrnuje Ivana. „Působí to nutně jako taková past na lidi,“ podotýká Tonda k celému konceptu show. Hned od začátku totiž v partnerovi vidíte to, co v něm vidět chcete. „Totální projekce,“ souhlasí Aleš. „Když nastoupí skutečný kontakt se všedním životem, tak různé třenice nabíhají zákonitě o to intenzivněji,“ říká Tonda o konfrontaci představ a reality, v čemž celý experiment spočívá.

Čtěte také

„Z formálního hlediska je vidět, kam se posunul formát reality show,“ říká Aleš o promyšlené gradaci. „Netflix tyhle věci umí a jde mu to mnohem líp než některé vypiplané celovečerní filmy. Co se týče střihu a tiché dramaturgie za tím, vše je na vysoké úrovni,“ hodnotí reality show Aleš. Ivana ve formátu vidí výjimečný plán pro byznys, který by nasytil současný hlad po rychlém seznámení. „Intenzivní seznamovací týden v kadibudkách,“ navrhuje založit obdobnou verzi resortu se seznamovacími buňkami i u nás. Další reality show, kterou lze zařadit do kategorie guilty pleasure, je podle Tondy Survivor. A pokud lačníte po dalších tematických tipech, moderátoři doporučují netflixové show Rhytm + Flow nebo Dating Around.

Jaké hvězdy filmového nebe se dostaly do Českého RIP songu? Co víme o manželovi Evy Pillarové? Jaké jsou závěry studie charakterů, které nám ukázaly reality shows? Pusťte si Čelisti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.