Lukašenko touží po loajálnosti wagnerovců. Ti slouží tomu, kdo platí, říká běloruský exulant Jandjuk

28. červen 2023

Aktéři polovičaté víkendové vzpoury vůči velení ruské armády, členové žoldnéřské skupiny tzv. wagnerovců, zřejmě postupně plní podmínky dohody, která ukončila jejich tažení na Moskvu. Stáhli se z obsazeného Rostova na Donu. Jejich šéf Jevgenij Prigožin zřejmě odcestoval do Běloruska.

Podle některých zdrojů v Bělorusku staví Prigožinovi stoupenci tábory pro tisíce příslušníků jeho soukromé armády. „Vyloučil bych konspirace, které říkají, že by to celé bylo předem domluvené divadlo. Ukrajinci však nemohou vyloučit útok této skupiny,“ komentuje situaci generálporučík Pavel Macko.

Lukašenkovy úmysly

Jakmile se objevili ozbrojenci na území Ruska, Lukašenko je chtěl získat, popisuje plány běloruského prezidenta bývalý politický aktivista Vladislav Jandjuk a pokračuje: „Běloruská armáda nikdy nevznikla proto, aby bojovala. Lukašenko nezíská samotného Prigožina, ale touží po loajálnosti bojovníků z Wagnerovy skupiny a připraví jim zázemí. Otázkou je, zda mu budou věrní.

Čtěte také

V Bělorusku není nikdo, kdo by disponoval prostředky, aby převzal rozhodovací moc ve státě. Wagnerova skupina bude způsobovat konflikty – jsou to žoldáci a jsou schopni fungovat způsobem: kdo platí, tomu sloužíme, vysvětluje Jandjuk strategii ozbrojenců.

V tuto chvíli je opozice či odpor slabý a utlačený, nemá prostředky aktivně působit. Režim nemusí padnout pod tlakem odporu, ale i z vnitřních důvodů. Nečekaná síla s ambicemi se může objevit odkudkoli. Ukáže se, že samotný režim je tak slabý, že sebe, své obyvatele ani své území neubrání.

„V Bělorusku taková síla není, ale na Ukrajině působí přes tisíc běloruských dobrovolníků, kteří jsou odhodláni zvítězit nad Ruskem, a pokud bude potřeba, svrhnout Lukašenka,“ dodává běloruský exulant.

Putin jako moudrý muž, či slabý vůdce?

Karel Svoboda, odborník na postsovětský prostor z Institutu mezinárodních studií FSV UK, tvrdí, že absence Putinových rozkazů způsobila, že kromě letectva, které utrpělo děsivé ztráty, armáda nereagovala.

Čtěte také

Putin umí cokoliv obrátit ve svůj prospěch. Říká, že nezasahovali, aby zabránili civilním obětem, že vše bylo dle jeho instrukcí. Existují otázky, které Putin bude muset řešit, tvrdí Svoboda.

Ministr obrany Sergej Šojgu krátce po eskapádě Wagnerovy skupiny navštívil ruské vojáky bojující na Ukrajině a objevil se na setkání v Kremlu. Putin by ztratil svou tvář, kdyby ho odvolal. Šojgu pravděpodobně půjde směrem čistek a bude říkat, že se musíme pučistů zbavit, dodává.

Náčelník generálního štábu Vitalij Gerasimov, který také čelil vzpouře, se na veřejnosti neobjevil. Říká se, že on tu armádu reálně neřídí, ale kdyby byl odvolán, tak by měl na starost vše Putin, který za neschopnost jednotlivého člověka ručí. Gerasimov se ještě může objevit, nedělejme ukvapené závěry, míní Svoboda.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související