Luna je velký, ale lásky plný pes. Se zkušeným pánem z ní bude skvělý společník

5. březen 2024

V zařízení Městské policie Jihlava v Pístově čeká ve výběhu jedno hodně velké, ale taky hodně hodné roční štěně psa, který má v genech hlídání stád a ochranu svého člověka. Fenka Luna plemene cane corso zatím neměla lehký život, ale naštěstí to na ní nenechalo žádné následky.

"Cane corso je původem strážní pes z Itálie, takže to s ní nebude jednoduché," představuje Lunu vedoucí útulku Kateřina Škarková. "Vystřídala několik majitelů. Co víme, tak se k ní někteří nechovali pěkně. Byla i bita," dodává. Špatné zacházení ale na Luně naštěstí není znát. Miluje pohyb mimo výběh, což může ukazovat na fakt, že byla často dlouho zavřená. Roční fenka už teď váží přes čtyřicet kilogramů a pár jich ještě určitě nabere.

Roční fenka plemene cane corso Luna

"Vzhledem k srsti musí být doma, nebo mít dobře zateplenou boudu," říká Kateřina Škarková s tím, že ideálně by nový pán měl mít dům s velkou zahradou a hodně času na procházky. Každopádně ale toto plemeno vyžaduje zkušeného majitele. Cane corso má ochranu pána nebo stáda v genech a pokud vycítí nebezpečí, může útočit. "Není to pes pro začátečníky. Správným výcvikem a správnou výchovou z ní může být naprosto skvělý pes," dodává vedoucí útulku.

Luna je naprosto zdravá, má veškerá očkování, je očipovaná, odčervená a připravená najít toho správného pána.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.