Macron je po parlamentních volbách v kleštích krajní pravice a sjednocené levice. Le Penová zažívá historický úspěch

20. červen 2022

Koalice prezidenta Emmanuela Macrona zvítězila ve druhém kole parlamentních voleb. Absolutní většinu ale neobhájila. „Ve Francii se skutečně mluví o tom, že by parlament mohl být zablokovaný, že krajní pravice a sjednocená levice drží Macrona v kleštích a že by prezident mohl rozpustit Národní shromáždění a vyhlásit nové volby,“ popisuje povolební situaci zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Martin Balucha.

Strana Marine Le Penové Národní sdružení se stává po Macronově uskupení nejsilnější samostatnou stranou v parlamentu. Získali podstatně víc křesel než při svém nejlepším dosavadním výsledku.

Čtěte také

„Nové složení francouzského parlamentu odráží dlouhodobé postoje francouzské společnosti. To, že má Marine Le Penová dnes kolem 90 křesel v parlamentu tomu odpovídá,“ vysvětluje politolog a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

Podle politologa z pařížského Institutu politických věd Jacquesa Rupnika nastává neobvyklá situace, která ukazuje, že ve francouzské politice nyní existují tři bloky – centristický Macronův, levice a krajní pravice.

„Francouzský systém je postaven tak, že hlavní volby jsou ty prezidentské. Parlamentní, které potom přijdou, obvykle dávají většinu prezidentově straně. Takže není logické, že si před několika měsíci Francouzi zvolili za prezidenta Macrona a teď nedávají jeho straně většinu v parlamentu,“ hodnotí Rupnik.

Čtěte také

Rozpuštění parlamentu ale politolog jako řešení nevidí. „Macron bude muset vyjednávat na každé téma s někým jiným. To ale neznamená, že musí rozpustit parlament.“

Možná je i obměna Macronova kabinetu. „Je to velmi pravděpodobné, skoro jisté, protože mezi Macronovci platilo a platí nepsané pravidlo, že ten z ministrů, který ve volbách neuspěje, bude muset odstoupit. A přesně to se v několika případech stalo,“ domnívá se Balucha.

Jak moc výsledek voleb paralyzuje francouzskou politiku? Koho bude muset Emmanuel Macron přesvědčit, aby se přidal na jeho stranu a podpořil jeho reformy? A jak si vyložit historický úspěch krajní pravice? Poslechněte si celé Téma dne Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související