Maďarsko bez předsednictví? Pohlavek Orbánovi a projev frustrace EU z jeho politiky, tvrdí odborník

12. červen 2023

Evropská unie řeší patálie s příštími předsednictvími. Nastupující španělské kvůli předčasným volbám neví, kdo ho povede a s jakými prioritami. Maďarské za rok by si evropští poslanci přáli zrušit úplně. Vyzvali proto členské státy, aby Budapešti předsednictví odebraly. „Už je to frustrace z neustálého přetahování se s Maďarskem o otázky právního státu a podpory Ukrajiny,“ vysvětluje v Bruselských chlebíčcích Žiga Faktor, vedoucí bruselské kanceláře think-tanku Europeum.

Rezoluce přijatá velkou většinou Evropského parlamentu je právně nezávazná a unie ani nemá žádný nástroj, jak členské zemi půlroční předsednictví v Radě EU sebrat. Faktor proto nepředpokládá, že by Maďarsko o vedení Rady v druhé polovinu roku 2024 přišlo. Očekává ale, že na něj bude vyvíjen ještě větší tlak ve sporech o dodržování principů vlády práva a demokracie nebo kvůli jeho vztahům s Ruskem a blokování podpory Ukrajiny, za které Budapešť čelí v unii řízením a kritice už teď.

Pohlavek pro Orbána

„Odebrání předsednictví by byl z politického hlediska obrovský pohlavek pro Viktora Orbána,“ hodnotí analytik gesto europoslanců, do kterého se podle něj promítly také blížící se evropské volby v příštím roce. „Určitě není náhodou, že zrovna teď se tato otázka dostává na pořad dne, i když ty problémy Maďarska vnímáme několik let,“ soudí Faktor.

To Španělsko má úplně jiné předsednické starosti. Kvůli předčasným volbám hned na jeho úvodu Madrid a s ním celá EU stále neví, kdo ho vlastně povede a s jakými prioritami. Dosluhující premiér Pedro Sánchez už požádal, aby jejich představení mohlo Španělsko odložit až na září, kdy by mělo být jasné, kdo bude zemi i předsednictví řídit a s jakým programem.

Nejisté předsednictví

„Největší obava, která v Bruselu s tím zaznívá, je ta, že se bude dokončovat rozjetá legislativa, a pokud zde nebude politická vůle a vůdcovství ze strany předsedající země, tak to může způsobit velké problémy v přijetí té legislativy,“ přibližuje Faktor pohled unijních institucí na nejistoty kolem španělského předsednictví, které převezme řízení ministerských rad od Švédska 1. července.

Nejen problémy budoucích předsednictví, ale i hodnocení výsledků toho končícího švédského rozebírají tyto Bruselské chlebíčky.

autoři: Filip Nerad , agf
Spustit audio